Ételtcsakokosan

Az új élelmiszerekről

2016. május 3.

Vannak olyan egzotikus vagy szokatlan élelmiszerek, amelyek néhány éve már itt-ott felbukkannak az üzletekben vagy az interneten. Felvetődik a kérdés, vajon biztonságos-e a fogyasztásuk? Az új élelmiszerek és élelmiszer-összetevők forgalmazását az EU és a nemzeti hatóságok szigorúan szabályozzák.

Mit nevezünk új élelmiszernek?

Az olyan élelmiszereket, amelyek fogyasztásának nincs hagyománya az Európai Unióban, vagy korábban nem alkalmazott eljárással állítottak elő, csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Az új élelmiszer fogalmát („novel food”) és az ilyen termékek engedélyeztetési eljárását az új élelmiszerekről és az új élelmiszer-összetevőkről szóló 258/97/EK rendelet részletezi. Az engedélyezési folyamat részeként a nemzeti hatóságoknak véleményt kell alkotni a bevezetésre tervezett új élelmiszer esetleges egészségügyi kockázatáról. Magyarországon ezt a hatósági feladatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi.

Tehát új élelmiszer egy termék, ha 1997. május 15. előtt nem volt bizonyított jelentős fogyasztása az EU-ban, és az alábbi kategóriák valamelyikébe tartozik:

  • új, vagy szándékosan módosított elsődleges molekulaszerkezetű élelmiszer, vagy élelmiszer-összetevő,
  • mikroorganizmusból, gombából, algából áll, vagy ebből izolált élelmiszer és élelmiszer-összetevő,
  • növényekből álló, vagy azokból izolált, vagy állatokból izolált (tradicionális termesztési/tenyésztési eljárások kivételével) élelmiszer és élelmiszer-összetevő, melynek biztonságos humán fogyasztására vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok,
  • eddig nem használt technológiával, gyártási eljárással előállított élelmiszer és élelmiszer-összetevő, mely szignifikánsan megváltoztatja az összetételt, szerkezetet, így változik a tápérték, metabolizmus, kedvezőtlen tulajdonságok.

Insects-as-Food-02

Nézzük a rovarokat!

Az érvényes rendelet szerint, ha a rovarokból nem volt jelentős mennyiségű fogyasztás 1997. május 15-e előtt, forgalmazásukat engedélyeztetni szükséges az Unióban. Néhány tagállamban (pl. Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia) bizonyos egész rovarokat 1997. május 15-e előtt is fogyasztottak. A jelentős mennyiséget azonban nem tudták igazolni, ezek forgalmazása uniós engedély nélkül történik, és nincs is összhangban az uniós joggal, mivel előzetesen nem bizonyított, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét.

A Bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Új Novel Food rendelet életbelépéséig (2018. január 1-jéig) tolerálható ezekben a tagállamokban a már eddig is forgalomban lévő rovarok fogyasztása és forgalmazása. Magyarországon rovarból készült élelmiszerek nem voltak forgalomban 1997. május 15. előtt, ezért a tolerancia ránk nem vonatkozik. Ha tehát valaki hazánkban szeretne rovarból készült élelmiszert forgalomba hozni, új élelmiszerként engedélyeztetnie kell.

Az új élelmiszerekkel kapcsolatos kérdés-válasz rovatunkat itt olvashatja!

Kép: en.geourdu.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 1. rész

eteltcsakokosan

Ezerarcú karamell

eteltcsakokosan

Mikor tudni, hogy megromlott?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató