Ételtcsakokosan

Áprilisi ebéd és vacsora menüje

2016. április 18.
regikonyha-1024x660

Néha felcsapjuk az 1934-es kiadású Az ideális háztartás című kötetet, hogy receptötleteket találjunk, mivel nem kell mindig újat kitalálni, egyszerűbb, ha régi recepteket újra felfedezünk magunknak. Praktikus megoldás, hogy nagyobb adagot készítünk egy ételből és két ebédre, vagy egy ebédre és egy vacsorára is jut belőle. Íme a áprilisi hétköznapi menü.

regikonyha-1024x660

Ebéd: Vagdalthúspogácsa tükörtojással, parajjal, savanyúsággal, széna-szalma
Vacsora: Hideg vagdalthús, gombás rizskása, ecetes szilva.

Vagdalthúspogácsa tükörtojással

1 kg darálthúshoz (egyrésze marha, másik disznó legyen) 1 tojást, 1 tejben áztatott zsemlyét, petrezselymes hagymát pirítok, sózom, kevés pástétomfűszert adok hozzá és az egészet összedolgozom. Nagyon ízletessé teszi néhány gomba, szárított vargánya, baromfimáj, vagy lúdmáj zsírja. Pogácsákat formálok és kizsírozott sütőpléhre rakom őket. Mindegyik húspogácsára közepére egy jól megmosott burgonyát nyomok. Egy kis kanálka zsírt teszek mindegyik alá, amelyeket aztán a sütőben megsütök. A burgonyát eltávolítom, az üregbe egy tojást ütök és néhány percre visszatolom a sütőbe; vagy sonkás gombás velősrántottával töltöm. Rizskörítéssel vagy burgonyapürével tálalom.

Széna-szalma

Jó gyúrttésztát készítek, lehetőleg tojással, metéltre vágom és két részre osztom. Az egyik felét enyhén sós vízben kifőzöm, a másik felét forrózsírban kisütöm. Összevegyítem, meghintem vaníliás cukros reszelt dióval és mazsolával. Azonnal tálalom.

Gombás rizskása

Egy személyre jó evőkanálnyi rizst és 2 dkg zsírt veszek. a zsírt lábasba teszem, forrósítom, beledobok apróra vágott vöröshagymát, párolt gombaszeleteket és sok zöldpetrezselymet, kissé átsütöm és beleteszem a jól megmosott rizst. Addig keverem, míg a vizet elforrja, feleresztem forró vízzel, vagy levessel; annyit öntök rá, hogy ellepje. Befödöm és a s sütőbe teszem, ha a vizet elforrta, kész a rizskása.

Ecetes szilva

Enyhén ecetes, fűszeres (szegfűszeg, fahéj) vizet forralok és kihűtöm. A szilvát üvegbe rakom, 1 kg gyümölcsre 30-40 dkg cukrot számítva, az ecetes vizet rászűröm. Tetejére késhegyni szalicilt teszek, bekötöm és félreteszem.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
  • Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
  • A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Felhasználás előtt alaposan mossuk meg a rizst és válogassuk át.
  • Minden zöldséget és gyümölcsöt mossunk meg a felszeletelés előtt és külön vágódeszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – Népszerű strandételek nyomában

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató