A fánk hallatán először a Magyarországon ismert farsangi fánk jut eszünk, aztán második gondolatunk az amerikai filmek lyukas fánkja. Kicsit utánaolvasunk és rájövünk, hogy szinte a világ minden országában ismerik ezt az olajban sült kelt tésztás édességet. Lássuk sorban a kontinenseket és az országokat! Az első részben Európát járjuk be fánkot keresve.
Ausztriában a Krapfen és a Bauernkrapfen ismert. Az első esetben a mi fánkunkhoz hasonló édességről beszélünk, ami nem szabályos kerek formájú, de szintén barack lekvárral, vagy vanília krémmel fogyasztanak, sok esetben meg is töltik a fánkot, míg a második fánkféle középen vékony, mélyedést készítenek bele sütés előtt, így tölthető kosárkát kapnak. Egyik érdekessége, hogy káposztával töltött recept is gyakori például Tirolban. Másik érdekessége, hogy a Bauernkrapfen minden méretben készül, a lángostól a kis korongokig.
Belgiumban kisebb fajta tömör gömbökkel találkozunk, a smoutebollen vagy holland nevén oliebollen. Ezek a fánkok nem kelt tésztából készülnek, hanem egyszerű sütőporral, kanállal szaggatják a forró olajba. Sok esetben a tésztába belekevernek különböző gyümölcsöket vagy megtöltik lekvárral.
Finnországban hidegen fogyasztják a fánkot, melynek neve munkki, melynek jellegzetes ízét juharszirup és kardamon adja. Május elsején a tavasz ünnepén szokták elkészíteni ezeket az apró gömböket. A finnek másik fánkszerű étele a lihapiirakka, ami bő olajban kisütött húsos pite.
Németország a berlinerről, vagyis a tömött és töltött fánkról, híres. Sok más néven megtalálható ez az édesség ebben az országban: Kreppel, Krapfen vagy Pfannkuchen.
Olaszország sós fánkjai: ciambella (kör formájú kenyérfajta – nem hasonlítható a fánkhoz mivel megfőzik, majd sütőben kisütik), zippuli és zeppole Calabriából, ajókából vagy krumpliból készült petrezselymes olajban sült étel, melyet különböző szószokba mártogathatnak.
Édes fánkokat is találunk: zeppoli vagy fritulle, ezek az édességek alapját a fánk képezi melyet sok krémmel, pudinggal vagy csokoládéval töltenek, pontosabban púpoznak. Tradicionálisan húsvéti édesség volt a maritozzi, amely olajos magvakat és mazsolát tartalmazó édes buci felvágva és sűrű krémmel töltve, míg a bomboloni név apró tölött fánkokat takar Toszkánából.
Spanyolországból ered a világszerte híres churro, amelyet formája különbözteti meg a többi fánktól. Őshazájában reggelire fogyasztják, jellemzően porcukorba van megforgatva, de sok esetben mártogatják sűrű csokoládéba, vagy a reggeli kakaóba, kávéba. Eredeti formáját chorro-készítő formával, illetve habnyomóval érik el. Andalúzia egyes részeiben kör alakban is előfordul, amit ha elvitelre kérnek, fel tudnak szúrni egy pálcikára.
Képek: sbs.com.au, rolandrauter.wordpress.com, womenzmag.com, wikimedia.org, aniceecannella.blogspot.hu, justataste.com