Ételtcsakokosan

Nem szeretném a vegetáriánusokat elriasztani, de most a strucchúsról fogok mesélni. Egy kicsit furcsa talán a téma, hiszen Magyarország nem a strucchús-fogyasztó nemzetek egyike!
Mégis jó tudni, hogy hazánkban már 256 struccfarm létezik, bár nagy részük külföldre exportál. Kis hazánk még nem tudja biztosítani a gazdák egész évi megélhetését a vásárlásainkkal, mégis egyre több helyen lehet recepteket olvasni, látni erről a kiváló, egészséges húsfajtáról.
Minap láttam a TV egyik főzős műsorában egy struccból elkészített receptet. Az első benyomás, amely számomra megdöbbentő volt, hogy a madár húsa olyan vörös, mint a vadaké, de legalábbis, mint a marháé. Alapjában úgy képzeltem el, hogy a csirkehúshoz hasonlít, és fehérboros vacsorákhoz tálalják. Ehhez képest ez a vörös hús egy nagyon szép, tartalmas vörösbort kíván maga mellé!
A 2 m magas, kb. 75 kg-os állat testének minden része a megtestesült tökéletes élelem! Legyen szó a különböző részek húsairól vagy a belsőségekről, mindenhol csak szuperlatívuszokban olvashatunk róla.
A strucc húsa rendkívül omlós, szinte teljesen zsírmentes. Húsának majd 80%-a víz, így olyan puha, hogy zsírmenetesen is szaftos marad. A zsírmentességnek köszönhetően koleszterinmentes, és jobban emészthető, mint a csirkehús.
Ez az a hús, amely fehérjetartalmának köszönhetően a legkedvezőbb diétás menü, de legjobb szívvel ajánlják gyermekeknek, öregeknek és lábadozóknak! És ami a gyerkőcöknek ajánlott, na, azt kell mindig választani felnőttként is.
Apropó! Szívesen ajánlják: a szív- és érrendszeri betegséggel élőknek, az agyvérzésen átesetteknek is nagyon jó táplálék alacsony koleszterintartalma, jó emészthetősége miatt. Nagyon magas a vastartalma, illetve a foszfor-, a kálium és a magnéziumtartalma is figyelemre méltó!
Engem a TV most meggyőzött! Tudom, a médiának ez [lenne] a feladata, de most azt hiszem, egy valóban jó ajánlást kaphattunk.
Utána is jártam, hol vásárolható strucchús! Van egy nagy csarnok, ahol különleges halak, zöldségek, gyümölcsök is megvehetők, és még éppen nem Budán, hanem a pesti oldalon találhatjuk meg (ez nem a reklám helye!). Emellett nagyobb hipermarketekben is kereshetjük, ott is rá lehet lelni. Megint azok a legszerencsésebbek, akik vidékről, a gazdáktól tudják beszerezni frissen.
A minap beszéltem egy akkor még ismeretlen fiúval, akinek Zalában élő testvérei tenyésztenek állatokat, többek között struccot is! Elnézést, hogy zalai elfogultságomat nehezen tudom véka alá rejteni, de tény, hogy Somogyban és Zalában sok stuccfarm található.
A struccból lehet ragut, levest készíteni, tökéletes a grillezéshez, és a belsőségek izgalmas alapanyagai a pörkölteknek (zúzapörkölt, resztelt máj…). A tojása hatalmas, kb. 24 db tyúktojást tesz ki! Ízletes rántotta készíthető belőle… na jó, egy egész lagzira.
A tojás héjából ékszereket, dísztárgyakat készítenek. Szeretem a struccot, egyre jobban.
 
És akkor jöjjön egy recept:
Grillezett stucchús erdei gombával
(Négy személyre)
Hozzávalók:

  • 4 db 180 gr-os zsenge strucc pecsenyeszelet
  • kevés vaj

Erdei gombához valók

  • 60 dkg kedvünkhöz való vegyes erdei gomba
  • 2 db gyöngyhagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, törve
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 tk kakukkfű, apróra vágva
  • kevés vaj

A húst vajon süssük ki, majd szeleteljük fel! Kevés vajon a gombákat megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a gyöngyhagymát, valamint a fokhagymát, sót, kakukkfüvet is. Ráöntjük a fehérbort, és besűrítjük.
Használhatunk sokféle fűszert, kísérletezzünk nyugodtan!
A hús mellé adjuk a gombás köretet, de ez kiegészíthető krumplipürével, barna rizzsel, de zöld salátával is.
Sőt, a szendvicsimádók, tehetik ezt két szelet grillezett kenyér közé, esetleg egy kis barbecue-öntettel meglocsolva!
Jó étvágyat, jó kísérletezést mindenkinek!
 
A kedvüket azért ne szegje a következő két fontos és „hivatalos” alapvetés:
Húst csak megbízható helyen vásároljunk. Olyan húsból készítsünk ételt, amit érzékszervileg már a vásárlás helyén ellenőriztünk, és fogyasztásra való alkalmasságáról meggyőződtünk. A piacon vásárolt, kistermelői gazdaságból származó húsnak is rendelkeznie kell hatósági állatorvosi bizonyítvánnyal, melyet (eredeti vagy másolat formájában) az árusítás helyén kell tartani. Csomagolt termék esetében a jelölésen olvashatók a szükséges információk.
Vadon termő gombát csak akkor vásároljunk, ha meggyőződtünk róla, hogy gombaszakértő megvizsgálta. A gombaszakértői igazolást a vásárló ellenőrizheti, mert azt a piacon a gombatétel mellett kell elhelyezni. Az igazolás csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján érvényes. Érdemes körültekintőnek lenni, mert a mérgező gomba fogyasztása minden évben több halálos áldozatot követel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vigyázzunk az ételallergiával!

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Kávétermesztés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató