Ételtcsakokosan

A rebarbara reneszánsza

2013. június 6.

Ti találkoztatok már ezzel az érdekes és nagyon egészséges, mégis méltatlanul elfelejtett növénykével? Megmondom őszintén, régen nem foglalkoztam már vele én sem, pedig többször is olvastam róla.
Legutóbb Pannus születése környékén ettem rebarbarát kompót formájában, de azóta sem láttam ezt a növényt. Anyósom készített akkor ízletes ételt belőle. Hát először azt sem tudtam, hogy mi az, mégis az íze olyan ismerős volt − egy kicsit fűszeres, illatos és nagyon üdítő.
Sok idő után a minap egy egészségmagazinban találtam rá újra. Így jutott eszembe, hogy „előveszem” és írok róla. A rebarbarát ugyanis itthon nagyon kevesen ismerik, de például az angolszász vidékeken vagy a német tájakon a konyha elengedhetetlen része. Ők sokféle felhasználási módját ismerik ennek a növénynek, mert tudják, hogy olcsó, ugyanakkor nagyon fimon és egészséges.
A rebarbara egy olyan tavaszi növény, amely pont azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazza, amelyekre szükségünk van ebben az évszakban a tél után. Rengeteg benne az A-, C- és B1-, B2- vitamin, sőt olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a kálium, a kalcium vagy a magnézium. Emiatt a vesekőre hajlamos emberek csak módjával fogyasszák ezt a növényt! A legtöbb ember számára viszont kifejezetten jótékony hatású, hiszen vértisztító, vízhajtó hatása van, emellett pedig fantasztikus az antioxidáns-tartalma is.
Ami érdekes, hogy a répához hasonló módon karotinoidot tartalmaz (csak sokkal többet!) − részben ennek köszönhető antioxidáns hatása. Egyébként a zöldségek közé tartozik ez a növény, ezen belül is a sóskafélékhez sorolják. Ha belegondolunk, valóban sok hasonlóságot láthatunk a sóska és a rebarbara között hatásukat illetően. De nem úgy a kinézetüket tekintve! A rebarbara egy hatalmas lapuleveles növény. No és ki gondolná, hogy a szára kincs, a levele pedig méreg?! Rózsaszín szára finom roppanós, de hamar fonnyad, ezért érdemes frissen fogyasztani.
Mutatok is Nektek két frissítő receptet ebből a növényből.
Először a rebarbaraturmix:
Hozzávalók: 1 szép nagy rebarbaraszár, 1 banán, méz vagy természetes édesítő, 1,5 dl tej.
Elkészítés: A rebarbarát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd meghámozzuk. Ha a szár fás, akkor ki kell vágni azt a részt belőle. Ezután 3-4 cm-es szeletekre vágjuk a szárat, és turmixgépbe tesszük. Darabolunk mellé még banánt, és hozzáöntjük a tejet és az édesítőt. Majd jól összeturmixoljuk az egészet. Egy kicsit savanykás, de nagyon egészséges italt kapunk. Az igazán ínyencek felturbózhatják még fahéjjal, vaníliás cukorral is a turmixot. Ajánlatos hűtve tálalni és persze tárolni is a kész turmixot.
Végül, de nem utolsó sorban a rebarbarakompót:
Ezt nagyon egyszerűen elkészítheti mindenki. A szár megmosása, lecsöpögtetése, majd hámozása és darabolása (kb. ½ cm darabok) után forrásban lévő vízbe rakjuk az egészet. Puhára főzzük az egészet, majd édesítővel, citrommal, fahéjjal ízesítjük, kinek hogy ízlik.
Lehűtve ajánlom egy könnyű ebéd vagy vacsora végén levezetésnek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató