Ételtcsakokosan

A kemence melege

2014. január 6.

Valamit nagyon tudtak a régiek! Egy olyan tökéletes készítmény, mint a kemence, amely egyszerre süt, főz, fűti a házat, még nem nagyon született!
A kemencében sült étel íze nagyon más, mint ami gázon vagy főzőlapon készült. Arról nem is beszélve, hogy az illatok az egész házat belengik, meleg családi hangulatot kölcsönözve ezzel a benne élőknek. Olyan ez, mint a nyári grillezés, az is teljesen más, mintha sütőben sütnénk meg ezeket a finomságokat.
Úgy szeretem a füst illatát! Ahogy sétálunk a téli utcákon – még ha a hó nem is esik –, olyan jó érzés kerít hatalmába! Eszembe jut, ahogy nagymamáméknál megraktuk a sparheltet, és a tűztér melletti térben sült a héjában sült burgonya vagy az apró kenyérfélék, bukták. Nekem mindig a gyerekkorom fog eszembe jutni erről az illatról.
Szerencsés embernek mondhatom magamat, mivel a családunkban van kemence, így többször is kipróbálhattam, milyen ízt kölcsönzünk az ételeknek, ha így készítjük el azokat.
Nagyon ki kell tapasztalni a kemencét, mire oda jutunk, hogy főzésre kezdjük használni. A kemence tökéletesen természetes építmény, amely nem úgy működik, ahogy azt mi beállítjuk. Saját viselkedése (természete) van, annak rendje szerint „él”. Nem irányíthatjuk, nincs hőfokszabályzó, az embernek kell kiismernie, majd alkalmazkodnia hozzá!
Egyszóval: a sütőtérben 600 fok is lehetséges, és a hús sütését is ehhez kell alakítani, nem 200 fokban kell gondolkodniJ Ez a hőmérséklet viszont nem állandó, a fa megrakásával lehet szabályozni. Azzal viszont számolni kell, hogy a bemelegedése lassú!
Először a tűztér melegszik, aztán a sütőtér, majd a kemence oldala, amellyel már a szobát is fűti. De amikor bemelegszik a sütőtér, akkor is ingadozó a hőmérséklete. Ez az ingadozás nem tesz jót a kenyérféléknek, mert azoknak állandó hőmérséklet kell, így tehát a sütés alatt folyamatosan rakni kell a tüzet!
Én már sütöttem benne húsféléket, melléjük téve rozmaringos krumplit, almát, kicsi olívaolajjal meglocsolva. Sütöttem mát baconbe csavart aszalt szilvát is. De így készült karácsonykor a töltött káposzta, és a töltött csirke is!
A kemence régen is, ma is kedves családtag! Jó mellé bújni, kellemes hangulatot áraszt, és egyazon tűzifa elhasználásával fűt és süt is, ezért is hívom a letűnt idők mikrohullámú sütőjének, hiszen csak berakom melegíteni az ételt, miközben meleget is ad számunkra! J

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vigyázz, a szakácskönyved szalmonellát okozhat!

eteltcsakokosan

Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?

eteltcsakokosan

Egy tanulmány szerint a főzőműsorok nem a legjobb eszközei az élelmiszer-higiéniai szabályok bemutatásának

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató