Ételtcsakokosan

A fűszerpaprika

2014. november 21.
1372019_38087745-1024x680

A magyar konyha legjellegzetesebb fűszerét keresve egész biztos, hogy akárhonnan is indulunk, a fűszerpaprikához érkezünk meg. A paprika több mint fűszer, egy jelkép is, hiszen bárhol a világon valakit Magyarországról kérdezünk, annak biztosan az őrölt paprika jut eszébe Puskás Öcsi után.

Amerika felfedezése után viszonylag hamar megjelent Magyarországon a paprika, először a főúri kertekbe ültették különleges dísznövényként. Fűszerként való felhasználása később terjedt el török és bolgár hatásra a Dél-Alföldről kiindulva. Érdekes, hogy a pirospaprika sokáig a paraszti ételek ízesítője volt (a drága bors helyettesítője), úri szakácsok kezdetben nemigen használták. Csípőssége miatt gyógyszerként is alkalmazták, serkenti a vérkeringést, vitamintartalma is magas, ezért a reumától a megfázásig sokféle bajra ajánlották, még a kolera ellen is megelőzésként. Napjainkban bizonyos rákos daganatok elleni hatását kutatják.

A XX. század elejére a paprika igen kedvelt fűszerré vált külföldön is, ezért egyre nagyobb mennyiségben exportálták. Jól fizető iparággá nőtte ki magát, s mivel a paprika jó üzlet volt, hamar megjelent a hamisítás is. Ennek megakadályozására 1917-ben Kalocsán megalakult a Kalocsai Paprika és Vegykísérleti Állomás, majd 1927-ben egy másik hasonló intézmény is, Szegeden. A feladat az export paprika laboratóriumi minőségellenőrzése és minősítő bizonylattal való ellátása volt. Foglalkoztak még az új paprikafajták nemesítésével, vetőmag-előállítással és szaktanácsadással is. A nemesítés nagy eredménye az 1928-ban Kalocsán előállított nem csípős fajta, ami világújdonság volt.

A termék kiváló minőségét a termesztési és feldolgozási technológia mellett a termőhely adottságai is nagyban meghatározzák, azaz nem véletlenül alakultak ki a kalocsai és szegedi paprikatermelő vidékek, hiszen az itteni talajokon, a jellegzetes domborzati és klimatikus viszonyok között tudja csak a paprika azt a minőségű termést adni, ami a késztermék előállításához szükséges. Ezt felismerve 1934-ben a szegedi és kalocsai termőkörzetet zárt körzetté nyilvánították, azaz ezeken a körzeteken kívül tilos volt fűszerpaprikát termeszteni. Napjainkban ezt a célt az EU földrajzi eredetvédelmi rendszere szolgálja (pl. Szegedi paprika OEM).

1372019_38087745-1024x680

Mindezek után adódik a kérdés: mire kell figyelni, ha jó minőségű fűszerpaprika-őrleményt szeretnénk vásárolni? A paprika minőségét a színtartalom és színtartósság, ízharmónia valamint az őrlemény finomsága, tisztasága határozza meg. A fűszerpaprika-őrleményt négy minőségi kategóriába soroljuk: különleges, csemege, édesnemes, rózsa; csípősség tekintetében lehet csípős, enyhén csípős vagy csemege. A csípősség önmagában nem befolyásolja a minőséget, bár a jó paprikában a kellő mértékű csípősség kiemeli az ízeket. A termék eredete szintén meghatározó, a magyar mellett főleg spanyol, kínai és dél-amerikai paprika van jelen a piacon, sokszor a magyarral keverékben csomagolva. A csomagoláson a származást kötelező feltüntetni. Amennyiben nem hazai termék is van a keverékben, tilos a termék nevében utalni a termesztés helyére. A védett eredetű Szegedi paprika csomagolásán a minőségi kategória (lásd fentebb) nincs feltüntetve, mivel a termék eleve csak a legjobb minőségű lehet.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Melyik krumpli mire jó?

eteltcsakokosan

Ehető még…?

eteltcsakokosan

Elfeledett hús

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató