Ételtcsakokosan

A befőttesüveg forradalma

2015. augusztus 25.

MasonJarsPin1Angolszász területen hihetetlen népszerűségnek örvendenek a befőttesüvegek. Már nem csak lekvárokat tesznek el benne, hanem ebben viszik a saláta-ebédet, ebből készítenek ivóbögréket és különböző praktikus háztartási eszközöket (folyékonyszappan-adagoló, mécsestartó, váza/cserép, száraztermény vagy fűszer tárolóedény, ételajándékok).

 
Mindezekhez a mason jar-t használják, ami egy olyan befőttes üveg, amelynek vagy a teteje két részből áll egy fémlapból és egy széles tekerős felülettel rendelkező kupakból vagy egy magas kupakja van. Mindenféle méretben lehet kapni, vastag üveg és sajátos forma jellemzi.
Mason-Jar-DIY1

Ivóbögre

Kerti partikhoz, vagy szállításhoz is alkalmas megoldás a zárható edény. Könnyű elkészíteni: csak kilyukasztjuk vagy kifúrjuk a befőttes üveg tetejét, barkácsboltból gumi vagy műanyag gyűrűt szorítunk a lyukba és azonos átmérőjű szívószálat teszünk bele.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Mindig alaposan mossuk el az edényt és az eszközöket.
  • Bármilyen italt is tárolunk az ivóbögrében, hamar fogyasszuk el, vagy tegyük hűtőbe.
  • A szívószálat minden használat után mossuk el, érdemes gyakran cserélni, nehogy bepenészedjen!

Készítése képekben: http://welovecraftytracey.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2011/06/Mason-Jar-DIY1.jpg

Ajándékötletek

  1. Saját készítésű cappuccino vagy forró csoki port, teafű, kerek tea-filtereket adhatunk ilyen szép üvegben.
  2. Kekszek, sütemények, aszalmányok és olajos magvak is jól mutatnak.
  3. Sütemény száraz hozzávalói recepttel! A megfelelő mennyiségű száraz hozzávalókat rétegezzük az üvegbe, hogy látványos legyen a kontraszt a színekben és jól zárjuk le. Ezek után a díszítésnek csak a képzelet szab határt! A receptet is mellékeljük hozzá a folyékony hozzávalók mennyiségéről és a sütési időről.

3850038937_bc34813470_oRecept

  • 325 g liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1tk sütőpor
  • 1/4 tk só
  • 250 g zabpehely
  • 190 g cukorka (m&m’s)
  • 190 g félédes csokoládé pasztilla
  • 125 g barna cukor
  • 125 g fehér cukor
  • 125 g aprított dió, mogyoró

Ezeket a megajándékozott személy kell, hogy hozzátegye:

  • 1 tojás
  • 125 g olvasztott vaj
  • 1 tk vanilia

A felvert tojást, vajat keverjük össze a szárazanyagokkal egy villa segítségével, majd a legvégén a kezünket is használni kell, hogy jól összeálljon a tészta. Vizes kézzel készítsünk kis (kb. 4 cm átmérőjű) golyókat a masszából és helyezzük el őket egy sütőpapírral leterített sütőlapra megfelelő távolságra egymástól, mivel szétterülnek. 180 °C fokos előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Mindenképpen frissen készítsük el a rétegzett hozzávalókat!
  • A két részből álló tetőt mindig alaposan mossuk el és ügyeljünk arra, hogy jól zárjon.
  • A lisztet szitáljuk át és úgy öntsük az üvegbe.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk az ajándékot átadásig.
  • A recept mellé élelmiszerbiztonsági tanácsokat is írjunk, például, hogy meddig érdemes felhasználni.

 
Tálalóeszközökmason-jar-wedding-desserts-DIY

Mivel a befőttesüveg vastag, hőálló üvegből készül, így jól bírja a sütést. Egyes esetekben édességet készíthetünk benne, de sütés nélküli recepteket is használhatjuk. Például gyümölcssalátát vagy aranygaluskát is lehet így kínálni vendégeinknek. A modern tálalás, a rétegelt édességek látványa és íze együtt új élményt jelentenek.

Cseresznyés lepények üvegben: http://eteltcsakokosan.hu/2015/06/cseresznyes-lepenyek-uvegben/

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Frissen, tálalás előtt készítsük el ezeket az édességeket.

 
Fotók forrása: fancylittlethings.com, welovecraftytracey.com, bakerella.com, bridebox.com
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Már a víz sem a régi. Szerencsére! I.

eteltcsakokosan

Nyaralás meglepetések nélkül

eteltcsakokosan

Ezeket ne öntsük a lefolyóba!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató