Angolszász területen hihetetlen népszerűségnek örvendenek a befőttesüvegek. Már nem csak lekvárokat tesznek el benne, hanem ebben viszik a saláta-ebédet, ebből készítenek ivóbögréket és különböző praktikus háztartási eszközöket (folyékonyszappan-adagoló, mécsestartó, váza/cserép, száraztermény vagy fűszer tárolóedény, ételajándékok).
Mindezekhez a mason jar-t használják, ami egy olyan befőttes üveg, amelynek vagy a teteje két részből áll egy fémlapból és egy széles tekerős felülettel rendelkező kupakból vagy egy magas kupakja van. Mindenféle méretben lehet kapni, vastag üveg és sajátos forma jellemzi.
Ivóbögre
Kerti partikhoz, vagy szállításhoz is alkalmas megoldás a zárható edény. Könnyű elkészíteni: csak kilyukasztjuk vagy kifúrjuk a befőttes üveg tetejét, barkácsboltból gumi vagy műanyag gyűrűt szorítunk a lyukba és azonos átmérőjű szívószálat teszünk bele.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Mindig alaposan mossuk el az edényt és az eszközöket.
- Bármilyen italt is tárolunk az ivóbögrében, hamar fogyasszuk el, vagy tegyük hűtőbe.
- A szívószálat minden használat után mossuk el, érdemes gyakran cserélni, nehogy bepenészedjen!
Készítése képekben: http://welovecraftytracey.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2011/06/Mason-Jar-DIY1.jpg
Ajándékötletek
- Saját készítésű cappuccino vagy forró csoki port, teafű, kerek tea-filtereket adhatunk ilyen szép üvegben.
- Kekszek, sütemények, aszalmányok és olajos magvak is jól mutatnak.
- Sütemény száraz hozzávalói recepttel! A megfelelő mennyiségű száraz hozzávalókat rétegezzük az üvegbe, hogy látványos legyen a kontraszt a színekben és jól zárjuk le. Ezek után a díszítésnek csak a képzelet szab határt! A receptet is mellékeljük hozzá a folyékony hozzávalók mennyiségéről és a sütési időről.
Recept
- 325 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 250 g zabpehely
- 190 g cukorka (m&m’s)
- 190 g félédes csokoládé pasztilla
- 125 g barna cukor
- 125 g fehér cukor
- 125 g aprított dió, mogyoró
Ezeket a megajándékozott személy kell, hogy hozzátegye:
- 1 tojás
- 125 g olvasztott vaj
- 1 tk vanilia
A felvert tojást, vajat keverjük össze a szárazanyagokkal egy villa segítségével, majd a legvégén a kezünket is használni kell, hogy jól összeálljon a tészta. Vizes kézzel készítsünk kis (kb. 4 cm átmérőjű) golyókat a masszából és helyezzük el őket egy sütőpapírral leterített sütőlapra megfelelő távolságra egymástól, mivel szétterülnek. 180 °C fokos előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Mindenképpen frissen készítsük el a rétegzett hozzávalókat!
- A két részből álló tetőt mindig alaposan mossuk el és ügyeljünk arra, hogy jól zárjon.
- A lisztet szitáljuk át és úgy öntsük az üvegbe.
- Száraz, hűvös helyen tároljuk az ajándékot átadásig.
- A recept mellé élelmiszerbiztonsági tanácsokat is írjunk, például, hogy meddig érdemes felhasználni.
Tálalóeszközök
Mivel a befőttesüveg vastag, hőálló üvegből készül, így jól bírja a sütést. Egyes esetekben édességet készíthetünk benne, de sütés nélküli recepteket is használhatjuk. Például gyümölcssalátát vagy aranygaluskát is lehet így kínálni vendégeinknek. A modern tálalás, a rétegelt édességek látványa és íze együtt új élményt jelentenek.
Cseresznyés lepények üvegben: http://eteltcsakokosan.hu/2015/06/cseresznyes-lepenyek-uvegben/
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Frissen, tálalás előtt készítsük el ezeket az édességeket.
Fotók forrása: fancylittlethings.com, welovecraftytracey.com, bakerella.com, bridebox.com