Hozzávalók:
Pite tészta:
- 25 dkg sima liszt
- csipetnyi só
- 14 dkg hideg vaj, kockára vágva
- 3 ek hideg víz
Töltelék:
- 1 kg alma
- 20 dkg cukor
- 1 vaniliarúd
Elkészítése:
Szitáljuk át a lisztet egy tálba, és keverjük össze a sóval. Dörzsöljük bele kézzel a vajat, amíg morzsaszerű állaga nem lesz. Egy villával vagy késsel keverjük össze annyi hideg vízzel, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Kézzel jól gyúrjuk össze a tésztát. Borítsuk egy enyhén belisztezett felületre. Dagasszuk finoman, amíg teljesen sima nem lesz. Tekerjük bele szorosan egy műanyag fóliába és tegyük 30 percre a hűtőbe, hogy megkeményedjen.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra. Nyújtsuk ki a pitetésztát, és béleljünk ki vele egy 25 cm átmérőjű tortaformát. Mossunk meg, hámozzunk meg és magozzunk ki 67 dkg almát, majd vágjuk össze apró kockákra. Tegyük egy vastag falú lábosba, majd adjunk hozzá 5,5 dkg cukrot (vaníliás cukrot). Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és a rúddal együtt adjuk az alma- cukorkeverékhez. Főzzük lassú tűzön kb. 15 percig, időnként keverjük meg, amíg az alma teljesen meg nem puhul. Vegyük ki a vanília rudat, és a főtt almát keverjük fakanállal habosra további 5,5 dkg cukorral. Hagyjuk kihűlni, majd a pépet kenjük a pitetésztára.
A maradék almát szintén mossuk meg, hámozzuk meg, magozzuk ki és szeletlejük fel vékony szeletekre. A szeleteket igazítsuk el az almapüré tetején úgy, hogy félig fedjék egymást, kívülről befelé haladva.
Süssük a sütő középső részén 15 percig, majd vegyük ki a tepsit a sütőből, és szórjuk rá a maradék cukrot. Tegyük vissza a sütő legmagasabb polcára, és süssük, amíg a teteje enyhén meg nem barnul és az almaszeletek meg nem puhulnak.
Tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- A tészta lefagyasztható, bármikor felhasználható.
- Édes tésztát készíthetünk, ha a liszthez két ek cukrot is hozzáadunk.
- A legjobb, ha vanília rudat tárolunk a cukorban, így mindig van otthon vaníliás cukor.
- Tálalhatjuk forrón, langyosan vagy hidegen, magában vagy tejszínhabbal, sőt akár vanília fagyival is.