Ételtcsakokosan

Tigrisdió

2020. november 27.
sack-with-tiger-nuts-royalty-free-image-674666846-1535638226.jpg

A földimandula hazánkban a 2010-es évben robbant be először, hatalmas népszerűsége a mai napig sem csökkent.

Mégis nagyon sokan nem ismerjük ezt a rendkívül dekoratív és igen hasznos növényt, mely nem rokona sem a diónak, sem a mandulának, hanem egy nagyon mutatós, a fűfélék családjába tartozó növény, mely gumót növeszt. Sokan hívják tigrisdiónak és mandulapalkának is. A növény gumóját használják táplálkozási, gyógyászati célokra, és halcsalinak is. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik, egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik.
A földimandulának nagyon magas a keményítő-, fehérje-, és olajtartalma is, épp ezért igen tápláló. Száraz helyen akár évekig is tárolható. Fogyaszthatjuk nyersen, őrölve (liszt) vagy épp pirítva is.
Miután a növény termésének beltartalma és tulajdonságai megfelelnek a mai modern funkcionális élelmiszer-irányzatoknak, egyre több étrendhez, diétához ajánlják. A termékek minden olyan élelmiszerhez használhatóak, ahol diót, mogyorót és mandulát kívánnak kiváltani, fagylaltporokat, süteményporokat stb. készítenek. Ugyanakkor a tigrismogyoró gumójából készített olajat nemcsak az élelmiszeripar, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.
Magas rosttartalma miatt 100 g földimandula fedezheti egy ember napi rostszükségletének a felét, ezek a rostok segítik az emésztést és táplálják a bélflórát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pótoljuk vissza a vitaminokat!

eteltcsakokosan

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató