Ételtcsakokosan

A fekete málna

2020. szeptember 15.
AdobeStock_66567501.jpg

A különleges gyümölcsök kedvelői már bizonyára ismerik, de ha nem, akkor épp ideje megismerni a fekete málnát.

A fekete málna Észak-Amerikában őshonos növény, tudományos neve Rubus occidentalis, a nálunk honos málna (Rubus idaeus) közeli rokona, de nem tévesztendő össze a termesztett szederrel (Prunus rusticanus). Legjobban ott látszik a különbség, hogy a fekete málna a „rendes” málnához hasonlít érési időben, azaz június elején érik, ellentétben a szederrel, amely augusztus közepétől szedhető. Ezenkívül a gyümölcs formája és szerkezete is a málnához hasonlít, nem a szederéhez – pl. szedéskor a vacok a növényen marad, mint a málnánál, vagyis leszedve a fekete málna bogyója is „üreges”, míg a szedernél a vacok a gyümölcs közepében marad.
A fekete málna sötét színét a rendkívül nagy antociántartalom adja (ezek a színanyagok sok sötétpiros gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, általában minél sötétebb a szín, annál több antocián található a termésben), de tartalmaz nagy mennyiségben egyéb flavonoidokat is, valamint C-vitamin-tartalma is jelentős. A flavonoidok természetes antioxidáns vegyületek, amelyek kedvező élettani hatása már régóta ismert. Segítik a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben, megkötik a káros szabad gyököket, és gyulladáscsökkentő hatásúak. A fekete málna íze édesebb, intenzívebb, mint a piros málnáé, ezenkívül sötét színe jól mutat a feldolgozott termékekben is, akár szörpről, akár lekvárról legyen szó. Ahogy a málnának, úgy a fekete málnának a levelét is használják gyógynövényként, pl. teának görcsök oldására, láz csillapítására.
A fekete málna hazai körülmények között is termeszthető, a telet jól bírja. A málnához hasonlóan vízigényes, sekélyen gyökeresedő, ezért óvni kell a kiszáradástól. A termést ugyanúgy az előző évi vesszőkön hozza, mint a málna, de a vesszői terülőbbek, ezért ajánlatos karóhoz vagy támrendszerhez felkötözni őket. A letermett vesszők a következő évre elszáradnak, ezeket el kell távolítani.
Tárolása:
Felhasználástól függetlenül, mindig friss, épp, nyomódástól, kórokozóktól és azok kártételétől, idegen anyagoktól és szagoktól mentes terméseket válogassunk. Hazaúton ügyeljünk, hogy a kosarunk legtetején szállítsuk, majd hazaérve egyből tegyük hűtőbe a friss árut.
A málnát tárolás előtt nem szabad megmosnunk, mivel ezzel nagymértékben elősegítenénk a romlását.
Hűtőszekrényben két-három napon át nyugodtan tárolhatjuk, legjobb, ha a tárolásra szánt dobozunkat nem zárjuk le. Mivel rendkívül romlandó gyümölcsről van szó, érdemes néha ránéznünk és kiválogatnunk az időközben megpenészedett szemeket a többi közül.
A málna, kedvező tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmas mélyhűtésre, mivel ízét és zamatát képes megőrizni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató