Ételtcsakokosan

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

2020. június 29.

A napjainkra kialakult élelmiszer-kínálatban szinte minden évszakban készíthetünk a szezonra jellemző friss zöldség és gyümölcsleveket.

Különösen gazdag és színes választékkal szolgál a tavaszi, nyári és őszi időszak. A variációk végtelenek, a lényeg a frissesség. Ebből eredően mindazokat a hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazzák, amit az alapul szolgáló zöldség és gyümölcs, hozzáadott cukor, színezék, tartósítószer nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a szervezetünk számára fontos ivóvizet nem helyettesíthetik és a természetescukor-tartalmukra is érdemes odafigyelni, így napi 2-3 dl mennyiségben javasolt fogyasztani.
Otthon készített levek
Az ivólevek elkészítéséhez válasszunk friss, minőségi, feszes, sima héjú gyümölcsöt, zöldséget. Dobozban értékesített termékek esetében vásárláskor olyan dobozt válasszunk ki, amelyikben a termék hibátlan, és a doboz alján nem gyűlt össze a gyümölcs sérülése miatt kifolyó lé. A zöldséget és gyümölcsöt célszerű gondosan válogatni, a romlottat, sérültet eltávolítani. A zöldség és gyümölcs felületén, a termesztéséből betakarításából származó szennyeződések pl. talajszennyezés, növényvédőszer-maradékok lehetnek, ezért felhasználás előtt kihagyhatatlan az alapos, esetenként áztatással is kiegészített, bő folyóvizes mosás. A hámozás nem váltja ki a mosást, de szükséghelyzetben éljünk vele. Itt is, mint mindig a konyhában, csak tiszta eszközökkel és kézzel dolgozzunk! Az aprításhoz használjunk külön, a zöldségeknek és gyümölcsöknek elkülönített vágódeszkát. A könnyebb emészthetőség érdekében az így készített, frissen facsart leveket hígíthatjuk ivóvízzel. Citromlé hozzáadásával segíthetjük a levek színmegőrzését és gazdagíthatjuk ízvilágukat.
Az elkészült italokat frissen, a legrövidebb időn belül, lehetőség szerint egy órán belül javasolt elfogyasztani. A tisztán kezelt maradékot a romlás megelőzése érdekében zárt edényben hűtőben tároljuk, és lehetőleg még a készítés napján fogyasszuk. Nem javasolt kisgyermekeknek, beteg és idős embereknek a tárolás utáni fogyasztás.
Vásárolt levek
Ha étteremben, kávézóban, utcai árusnál veszünk frissen facsart gyümölcslevet, figyeljünk arra, hogy az eladó is tartsa be az élelmiszer-biztonsági szabályokat. Itt is főleg gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerű személyek esetében kell odafigyelni a körülményekre és frissességre. Ha a gyümölcs és zöldséglé bármi okból gyanús, vagy nem megfelelő, azt ne fogyasszuk el!
Ne vásároljunk helyben facsart leveket:

  • ha nem a szemünk láttára vágták fel a gyümölcsöt,
  • ha látjuk, hogy szennyezett a pult, a környezete, vagy a gyümölcsprés, a poharak stb.,
  • ha bármi okból bizalmatlanok vagyunk az árusítóhely iránt.

Az üzletek polcain kapható palackok hőkezelt (pasztörizált) leveket tartalmaznak, így tovább eltarthatóak és biztonságos a fogyasztásuk. Ezeket csak a felbontás után kell hűtőben tárolni, és 2-3 napon belül el kell őket fogyasztani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Fogyókúrázók kedvelt zöldsége az uborka

eteltcsakokosan

Élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzése

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató