Ételtcsakokosan

A legfinomabb sült gesztenye titka

2019. november 13.

A mai napig a sült gesztenyéről a késő ősz, a tél és legfőképp a karácsonyi vásár, maga a karácsony ünnepének várása jut eszébe a legtöbb embernek.

Amikor a karácsonyi vásárokon a parázsló faszénen sült gesztenye illata száll felénk, és a kis papírzacskóba kapott 8-10 szem forró gesztenye csak úgy melegíti a kezeinket a téli hidegben, várva hogy hűljön egy kicsikét és már bontogathassuk is – ez a feeling felbecsülhetetlen. És a gesztenye íze pedig egyszerűen csodás.  Aki még nem kóstolta mindenképpen készítse el. Süthetjük a szabadban, a tűzön a kertben, kerti kemencében és a sütőben is. Ezt a receptet egy idős bácsi árulta el  a karácsonyi vásáron.
A sült gesztenye készítésénél is legfontosabb a jó minőségű alapanyag. A megvásárolt gesztenye nem lehet nyirkos, sérült, nem lehetnek rajta kis lyukak, amelyek arra utalnak, hogy már mások is laknak benne, pl. kukacok. A gesztenyéknek, fényesnek és keménynek kell lenniük.  Ez utóbbiról úgy győződhetünk meg, hogy kicsit megnyomkodjuk a héját és ha nem nyomódik be, akkor rendben van. Vásárolhatjuk a piacon, termelőktől, de a legszuperebb dolog az, ha a kertben terem.
Recept: 50 dkg gesztenye, víz, egy csapott evőkanál só
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vagdossuk be mindegyik gesztenye legsimább részét keresztbe egy recés késsel. Ügyelve arra, hogy a külső kemény mind pedig a belső vékony héját átvágjuk, de a gesztenye húsába azért ne vágjunk bele. Mindezek után áztassuk be 30 percre enyhén sós vízbe, úgy hogy ellepje a víz. Áztatáskor, amelyik gesztenye feljön a víz felszínére, az hibás, dobjuk ki. Majd tegyük alufóliával bélelt tepsibe, süssük 25 percig a sütőben. Néha rázogassuk meg a tepsit, amíg sül. Akkor jó, amikor a héj felpöndörödik, a kilátszó hús színe világosbarna lesz.  Azért 15 perc elteltével nézzünk rá, mivel könnyen megéghet, különösen a kisebb szemek. (Vásárlásnál próbáljunk meg nagyobb szemeket venni, ennek a kiküszöbölésére.)
Ha kész, öntsük egy tábla és hideg vízzel spricceljük meg. Egy konyharuhával borítsuk le 5-10 percre.
A lényeg, hogy olyan melegre hűtsük, hogy kézzel lehessen pucolni, így könnyen lejön a héja. Nagyon fontos, hogy melegen kell megpucolni, mert ha kihűl, már nem nagyon lehet. Közben persze már falatozhatunk is belőle.
A sült gesztenye sok étel alapanyaga, így érdemes sokat készíteni egyszerre. Tároljuk légmentes üvegben a hűtőszekrényben vagy fagyasszuk le.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vadak a konyhában

eteltcsakokosan

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal….?

szucseva

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató