Ételtcsakokosan

Kell-e valamilyen képzettség…?

2019. november 7.

Kell-e valamilyen képzettség ahhoz, hogy valaki élelmiszert (azon belül is édességeket) gyárthasson és vállalkozás keretén belül árusítsa, pl. online webshopban vagy boltok polcain?

Élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozásokra vonatkozóan az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet határozza meg az egyes élelmiszeripari ágazatokban dolgozók szakképesítését. Ezen rendelet kistermelőkre nem vonatkozik, a kistermelők tevékenységét a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szabályozza. Édességet (édesipari terméket) előállítani az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró, területileg illetékes járási hivatalnál történő bejelentést követően lehet. Az előállított terméknek meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv Emberi fogyasztásra szánt kakaó és csokoládétermékekről szóló előírásának. Amennyiben kézi készítésű (nem iparszerűen előállított) a termék és megfelel a 74/2012. (VII.25.) VM rendelet 6.§-ának (a Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 sz. irányelv figyelembe vételével), akkor „kézműves” termékként jelölhető.  A közfogyasztásra szánt élelmiszerek forgalmazása bejelentés-köteles tevékenység, a részletekről a nyilvántartást végző hatóság ad tájékoztatást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kenyértartót, de milyet?

szucseva

Biztonságos limonádékészítés

eteltcsakokosan

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató