Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Több odafigyeléssel és tudatos fogyasztói magatartással az elkerülhető élelmiszerhulladékok mennyisége csökkenthető lenne. Íme pár egyszerű követendő tanács!
- Készüljünk fel a bevásárlásra!
- Mindig ellenőrizzük, hogy mi van otthon a kamrában, a szekrény hátsó zugaiban és csak olyan élelmiszert vegyünk meg, amire tényleg feltétlenül szükségünk van.
- Készítsünk listát! Ezzel időt és pénzt is spórolunk, és csak azt vesszük meg, ami valóban kell.
- Úgy vásároljunk, hogy gondoljuk végig a menüsort, pontosan melyik ételhez mire lesz szükségünk, így kevesebb maradékot fogunk termelni.
- Figyeljünk a lejáratra! Az élelmiszerek nagy részét azért dobjuk ki, mert lejárt a fogyaszthatósági idejük.
- Állítsuk össze úgy a menüt, hogy figyelünk a fogyaszthatósági időre (különösen tejtermékeknél, húsfélénél), ha többféle fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű alapanyagunk van otthon, akkor azokból főzzünk, amelyeknek már közeleg a „lejárati ideje”.
- Ismerjük a hűtőszekrényünk tartalmát! Első körben azokból a romlandó élelmiszerekből főzzünk, ami otthon van, csak azt követően töltsük fel újra a hűtőszekrényt.
- Ügyeljünk arra, hogy jól legyen beállítva a hűtőszekrény hőfoka!
- Az élelmiszert mindig a csomagoláson előírtak szerint tároljuk és hűtsük. Ne hagyjunk kint a konyhapulton tejet, a nyers húsokat, a kész húsételeket, salátákat.
- A hűtőszekrény hőmérséklete legyen beállítva 0- +5 °C fok közöttire, így biztonságosan tárolhatók az élelmiszerek. Ha az az érzésünk, hogy nem megfelelően hűt a hűtőszekrényünk, akkor ellenőrizzük egy hőmérővel.
- Ne dobjuk ki a maradékot!
- A megmaradt hűtést igénylő süteményeket, készételeket minél előbb lefedve hűtőbe kell rakni. A hűtést nem igénylő ételeket, pl. a száraz süteményeket pedig fedett dobozban kell tárolni.
- Ha az ételmaradékokból újra szeretnénk később fogyasztani, akkor a melegítést igénylőeket újra jól át kell forrósítani a fogyasztás előtt.
- A maradékokból akár új ételeket is készíthetünk. A maradék húst 1-2 napon belül szabad csak újra felhasználni pl. grill csirkét majonézes csirke salátának, vagy főtt húst pástétomnak alapanyaga.
- Komposztáljunk!
- Komposztálással csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét és egyben ingyenesen tápanyagban gazdag talajhoz jutunk, ami a kerti növényeinket még szebbé varázsolja.
- Rengeteg élelmiszer komposztálható: nyers zöldségek és gyümölcsök héja, a kávé- és teazacc, aprított tojáshéj.
További információk az élelmiszerpazarlás témájában a Maradék nélkül weboldalán olvashatóak: http://maradeknelkul.hu/