Ételtcsakokosan

A tojásfőzés tudománya

2017. április 14.

Húsvétkor mindig van főtt tojás az asztalon. Van aki lágyan, más keményen szereti, van aki hideg vízben kezdi el főzni, más a forrásban lévő vízbe teszi. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy az állagtól függetlenül biztonságosan fogyasztható legyen a tojás.

egg-1536990_640

Csak tiszta, friss, ép tojást vásárolj, a tojás dobozán nézd meg a minőség-megőrzési időt, ha közeli lejárati idejű terméket találsz, akkor gondold át, mikor, mire szeretnéd felhasználni a tojást. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Főtt tojás készítésére a friss vagy 1-2 hetes tojás a legalkalmasabb. A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és alaposan öblítsük le. A főzési időt mindig a víz forrásától számold. Ha kemény tojást főzöl, akkor újraforrástól számított pontosan 10 percig tedd az. A lágy tojás főzési ideje már nem ilyen könnyen meghatározható, ugyanis nagyban függ az egyéni ízléstől. De az elmondható, hogy a legalább 2 percig, maximum 7 percig főzött tojást nevezhetjük lágynak.

A főtt tojásokat gyorsan hűtsd le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve, ami azért is szükséges, mert különben a tojások túlfőhetnek.

A lágy tojást ne tárold, azonnal fogyasztsd el, tárolásra csak a keményre főtt tojás alkalmas.

A kihűlt, szárazra törölt főtt, kemény tojás 5 °C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. A hűtőből pedig mindig csak annyi tojást vegyél ki, amennyi biztosan elfogy.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tegyek ha…?…

eteltcsakokosan

Kávétermesztés

eteltcsakokosan

Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató