Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben, vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően úton-útfélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt.
Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!
Általános jelzések
- Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
- Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.
- Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
- A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.
- Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
- Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
- Nem nyúl kézzel az ételhez.
- Nem dohányzik.
- Van kézmosási lehetősége, és használja is.
- Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
- A kiszolgált meleg-étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
- A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
- Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
- A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
- Számlát, iII. blokkot kérés nélkül ad.
Az ideális fagylaltárus…
- Fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
- A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.
- Az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.
- A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.
- A fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.
- A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.
- Az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.
- A tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.
Az ideális lángossütő…
- Környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz.
- A lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró. A nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült
- A kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól.
- Mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt, stb. ) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek.
- A feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták.
- Ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.
Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy…
- A nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet.
- A gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja.
- A nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki.
- A húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen.
- Nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni.
- A gyros húshoz kínált köretet (pl. rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
- A kért ételt kérésre át kell forrósítani.
Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!
- Csak megbízható helyen vásároljon!
- Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
- Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
- Étkezés előtt mosson kezet!Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt!
- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el!
- Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
- A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
- A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
Forrás: NÉBIH