Ételtcsakokosan

Nem engedélyezett növényvédőszer hatóanyagot mutattak ki a kígyóuborkában

2015. október 17.

Kígyóuborkát kellett kivonni a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laborvizsgálatai nem engedélyezett növényvédő szer hatóanyagot mutattak ki egy tolna megyei kiskereskedő raktárában vett mintából. A forgalomba került kígyóuborka fogyasztása rövid időn belül jelentkező emésztési panaszokat okozhat. Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el. A NÉBIH a kivizsgálás fejleményeiről folyamatos tájékoztatást ad.

A NÉBIH ellenőrei az éves ellenőrzési terv alapján növényvédőszer-maradék vizsgálat céljából Pálné Szigeti Mónika (Tolna megye) kiskereskedő raktárában vettek mintát, ahonnan több zöldségboltba is történt szállítás. A jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok alapján, a megmintázott kígyóuborkát a szegedi telephelyű Floratom Kereskedelmi Szövetkezet szállította a raktárba és a csongrádi Pigniczki Péter őstermelő termelte.

A laborvizsgálat a mintában határérték feletti mértékben mutatott ki rovarölő szer hatóanyagokat: acefát 0,73 mg/kg és metamidofosz 0,088 mg/kg. Sem az Unióban, sem Magyarországon nem engedélyezett egyik hatóanyag használata sem!

A mért szermaradék mennyiség – a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén – rövid időn belül jelentkező tüneteket okozhat, de hosszú távú, egészségügyi károsodást nem jelent. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat. Mindkét hatóanyag nagy dózisban okozhat émelygést, hányást, gyengeséget, ugyanakkor gyorsan felszívódnak és eloszlanak a szervezetben. Az acefát 12-24 órán belül távozik a vizelettel, ahogyan a metamidofosz is 1-3 napon belül már kiürülhet. Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a fentiekben is felsorolt tüneteket – tehát émelygést, hányást, gyengeséget – javasoljuk, hogy keresse fel a kezelőorvosát.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A NÉBIH az esetet – a tiltott növényvédőszer használata és annak élelmiszerbiztonsági kockázata miatt – kiemelt ügyként kezeli. A továbbiakban a hatóság folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a vásárlókhoz kerülhetett a termékből.

Amennyiben esetleg ilyen uborkát vásároltak, a hivatal kéri, hogy azt ne fogyasszák el! A vállalkozók figyelmét pedig ismételten felhívják az önellenőrzés fontosságára, azaz hogy maguk is vizsgáltassák be tételeiket.

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában
Háttéranyag

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi az a BPA-mentesség?

eteltcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Nassolni is okosan!: Zöldségchips

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató