Ételtcsakokosan

Narancspróba, második felvonás: aszalt koktélnarancsot kellett kivonni a forgalomból

2016. június 29.

Kandírozott és aszalt narancstermékek ellenőrzésével folytatódott a NÉBIH narancs terméktesztje. A boltok polcain fellelhető négy termékből egyet, a Tündérkert Traiding Kft. aszalt, cukrozott koktélnarancsát az összetevők között sem jelölt, megengedettnél magasabb színezéktartalom miatt ki kellett vonni a forgalomból.

Az aszalás és a kandírozás két elterjedt és régóta alkalmazott módja a tartósításnak. Lényegük, hogy a tartósítandó anyagból eltávolítják a romlást eredményező mikroorganizmusok élettevékenységéhez szükséges vizet. Aszalásnál a meleg levegő segítségével vonják ki a folyadékot a szövetekből, így a legtöbb tápanyag megmarad az élelmiszerben, míg kandírozásnál az alapanyagban lévő vizet cukros oldattal helyettesítik.

A NÉBIH az aszalt, illetve kandírozott élelmiszereknél teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végzett: növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezékek, valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor. Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, azonban a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt „Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs” „Narancssárga S” (E 110) és „Kosnilvörös” (E 124) mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek és ezek a színezékek az összetevők között sem voltak jelölve.

A kandírozott gyümölcsöknél ezeket a színezékeket az előírt határérték (legfeljebb 10 mg/kg) alatt nem tilos használni, azonban a jelölésen fel kell tüntetni a nevüket vagy E-számukat, valamint „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” feliratot is. A kifogásolt terméken ez a felirat sem szerepelt.

Az érintett tétel forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH azonnal intézkedett. A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja. Emellett – várhatóan több százezres nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor a vállalkozással szemben.

Az azoszínezékekkel kapcsolatos további információk elérhetők a Szupermenta oldalán:
http://szupermenta.blog.hu/9999/12/31/milyen_szinezek_kerul_a_peksutikbe_edessegekbe_stb

Kapcsolódó anyagok
Részletes laboratóriumi eredmények

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pécsi csapat győzedelmeskedett

eteltcsakokosan

Marcipán

eteltcsakokosan

Mit tegyek a vendégség után megmaradt ételekkel, meddig fogyaszthatóak biztonsággal?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató