Ételtcsakokosan

Narancspróba, második felvonás: aszalt koktélnarancsot kellett kivonni a forgalomból

2016. június 29.

Kandírozott és aszalt narancstermékek ellenőrzésével folytatódott a NÉBIH narancs terméktesztje. A boltok polcain fellelhető négy termékből egyet, a Tündérkert Traiding Kft. aszalt, cukrozott koktélnarancsát az összetevők között sem jelölt, megengedettnél magasabb színezéktartalom miatt ki kellett vonni a forgalomból.

Az aszalás és a kandírozás két elterjedt és régóta alkalmazott módja a tartósításnak. Lényegük, hogy a tartósítandó anyagból eltávolítják a romlást eredményező mikroorganizmusok élettevékenységéhez szükséges vizet. Aszalásnál a meleg levegő segítségével vonják ki a folyadékot a szövetekből, így a legtöbb tápanyag megmarad az élelmiszerben, míg kandírozásnál az alapanyagban lévő vizet cukros oldattal helyettesítik.

A NÉBIH az aszalt, illetve kandírozott élelmiszereknél teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végzett: növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezékek, valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor. Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, azonban a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt „Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs” „Narancssárga S” (E 110) és „Kosnilvörös” (E 124) mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek és ezek a színezékek az összetevők között sem voltak jelölve.

A kandírozott gyümölcsöknél ezeket a színezékeket az előírt határérték (legfeljebb 10 mg/kg) alatt nem tilos használni, azonban a jelölésen fel kell tüntetni a nevüket vagy E-számukat, valamint „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” feliratot is. A kifogásolt terméken ez a felirat sem szerepelt.

Az érintett tétel forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH azonnal intézkedett. A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja. Emellett – várhatóan több százezres nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor a vállalkozással szemben.

Az azoszínezékekkel kapcsolatos további információk elérhetők a Szupermenta oldalán:
http://szupermenta.blog.hu/9999/12/31/milyen_szinezek_kerul_a_peksutikbe_edessegekbe_stb

Kapcsolódó anyagok
Részletes laboratóriumi eredmények

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megkezdődtek az elődöntők

eteltcsakokosan

Vitaminhiány tünetei

eteltcsakokosan

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató