A zeller, Apium graveolens, a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Világszerte három változata ismert, a gumós zeller, a szárzeller és a metélő zeller, Magyarországon a gumós változatot termelik.
B1, B2, C-vitaminban gazdag, ásványianyag és illóolaj tartalma is jelentős. A népi gyógyászatban emésztési panaszok, étvágytalanság esetén alkalmazzák, valamint vízhajtóként.
A 14 jelölésköteles allergén közé tartozik, az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete alapján. Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.
Termesztés
A zeller hidegre érzékeny növény, bőséges, rendszeres öntözést igényel. A tápanyagokban gazdag, könnyű, homokos talaj a legideálisabb számára. Célszerű növényházakban felnevelt palántát vásárolni és a fagyok elmúltával elültetni. A levelek táplálják a gumót, ezért fontos, hogy a gumót csak felhasználás előtt válasszuk el a zöldjétől, így azok frissek lesznek.
Vásárlás
A zellert általában ömlesztve árulják. Vásárláskor válasszunk kisebb vagy közepes darabokat, mert a nagyobbak belseje sokszor szivacsos, bár ez is fogyasztható. Csak száraz zellert vásároljunk, ha a gumó puha, akkor valószínű, hogy fogyasztásra alkalmatlan lehet.
Tárolás
A zellert, akárcsak a többi gyökérzöldséget, célszerű pincében, nyirkos homokban tartani, de fa- vagy műanyag ládában akár az erkélyen is tárolható.
Tisztítás után, a zellergumót kb. 10 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben, mélyhűtőben akár néhány hónapig is eláll. Lehetőség szerint alufóliában tároljuk, mert nylonzacskóban elszíneződhet.
Felhasználás
Felhasználás előtt célszerű 10 percre beáztatni, hogy megkönnyítsük a tisztítást. Hámozás után fontos, hogy ismét mossuk meg és utána aprítsuk a számunkra megfelelő módon.
Felhasználható nyersen salátákhoz, jól ízesíti a leveseket, paradicsomos ételeket, főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket. A diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet.
Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló fűszer.
Receptek
Almás zellerkrémleves
Hozzávalók
- 2 ek. olívaolaj
- 2 db kisebb vöröshagyma
- 1 közepes db zeller
- 3 közepes db alma
- 4 szál kakukkfű
- 1.2 l zöldség alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 150 g tejföl
- 1 ek. vaj
Elkészítése
A két hagymát megtisztítjuk és megmossuk, majd felaprítjuk, egyidőben a zellert és az almákat is megpucoljuk, és feldaraboljuk – nem kell nagyon apróra, mivel pűrésítve lesz. Az olívaolajat felhevítjük egy lábosban, és a hagymát 10 perc alatt üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a zellert, az almát és a kakukkfüvet, majd 3 percig alacsony lángon, rendszeresen forgatva sütjük. A 3 perc elteltével ráöntjük az alaplét, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd fél óráig főni hagyjuk. Ha a zeller megpuhult, levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesítjük, majd hozzákeverjük a tejföl kétharmadát.
Sült zeller köretnek
Hozzávalók
- 1.5 ek fűszerpaprika
- 1 teáskanál cayenne bors
- 2 teáskanál fekete bors
- 1 ek só
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 75 dkg zeller
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése
A fűszerekből fűszerkeveréket készítünk, jól elkeverjük, lehetőség szerint használjunk friss fűszereket illetve frissen őrölt borsot. A zellert megpucoljuk, megmossuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk. Sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk olajjal, ráhintjük egy evőkanálnyi fűszerkeverékkel. Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen az olajos fűszer. Forró sütőben, 230°C-on megsütjük. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk. (Fotó: food.com)
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Megbízható helyen vásároljunk!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.