Ételtcsakokosan

Minden amit a zellerről tudni kell

2016. március 1.

A zeller, Apium graveolens, a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Világszerte három változata ismert, a gumós zeller, a szárzeller és a metélő zeller, Magyarországon a gumós változatot termelik. 

celery-1205701_640B1, B2, C-vitaminban gazdag, ásványianyag és illóolaj tartalma is jelentős. A népi gyógyászatban emésztési panaszok, étvágytalanság esetén alkalmazzák, valamint vízhajtóként.

A 14 jelölésköteles allergén közé tartozik, az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete alapján. Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.

Termesztés

A zeller hidegre érzékeny növény, bőséges, rendszeres öntözést igényel. A tápanyagokban gazdag, könnyű, homokos talaj a legideálisabb számára. Célszerű növényházakban felnevelt palántát vásárolni és a fagyok elmúltával elültetni. A levelek táplálják a gumót, ezért fontos, hogy a gumót csak felhasználás előtt válasszuk el a zöldjétől, így azok frissek lesznek.

Vásárlás

A zellert általában ömlesztve árulják. Vásárláskor válasszunk kisebb vagy közepes darabokat, mert a nagyobbak belseje sokszor szivacsos, bár ez is fogyasztható. Csak száraz zellert vásároljunk, ha a gumó puha, akkor valószínű, hogy fogyasztásra alkalmatlan lehet.

Tárolás

A zellert, akárcsak a többi gyökérzöldséget, célszerű pincében, nyirkos homokban tartani, de fa- vagy műanyag ládában akár az erkélyen is tárolható.

Tisztítás után, a zellergumót kb. 10 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben, mélyhűtőben akár néhány hónapig is eláll. Lehetőség szerint alufóliában tároljuk, mert nylonzacskóban elszíneződhet.

Felhasználás         

Felhasználás előtt célszerű 10 percre beáztatni, hogy megkönnyítsük a tisztítást. Hámozás után fontos, hogy ismét mossuk meg és utána aprítsuk a számunkra megfelelő módon.

Felhasználható nyersen salátákhoz, jól ízesíti a leveseket, paradicsomos ételeket, főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket. A diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet.

Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló fűszer.

Receptek

chile-soup-1504424-639x426Almás zellerkrémleves

Hozzávalók

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 db kisebb vöröshagyma
  • 1 közepes db zeller
  • 3 közepes db alma
  • 4 szál kakukkfű
  • 1.2 l zöldség alaplé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 150 g tejföl
  • 1 ek. vaj

Elkészítése

A két hagymát megtisztítjuk és megmossuk, majd felaprítjuk, egyidőben a zellert és az almákat is megpucoljuk, és feldaraboljuk – nem kell nagyon apróra, mivel pűrésítve lesz. Az olívaolajat felhevítjük egy lábosban, és a hagymát 10 perc alatt üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a zellert, az almát és a kakukkfüvet, majd 3 percig alacsony lángon, rendszeresen forgatva sütjük. A 3 perc elteltével ráöntjük az alaplét, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd fél óráig főni hagyjuk. Ha a zeller megpuhult, levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesítjük, majd hozzákeverjük a tejföl kétharmadát.

piciAeGNKSült zeller köretnek

Hozzávalók

  • 1.5 ek fűszerpaprika
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 2 teáskanál fekete bors
  • 1 ek só
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 75 dkg zeller
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítése

A fűszerekből fűszerkeveréket készítünk, jól elkeverjük, lehetőség szerint használjunk friss fűszereket illetve frissen őrölt borsot. A zellert megpucoljuk, megmossuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk. Sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk olajjal, ráhintjük egy evőkanálnyi fűszerkeverékkel. Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen az olajos fűszer. Forró sütőben, 230°C-on megsütjük. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk. (Fotó: food.com)

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Reneszánszát éli a birsalma

eteltcsakokosan

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató