Ételtcsakokosan

Lélegezzen fel a kamránk!

2015. április 9.
kamra-768x1024

Ha tavasz, akkor nagytakarítás! Kiemelt helyen szerepel a helyiségek listáján az éléskamra (spájz). Tekintsük át ilyenkor a kamrában tárolt élelmiszerek állapotát, lejáratát, tegyünk rendet és tisztítsuk ki a zugokat is!

Milyen legyen a kamra?

Alakítsunk ki a konyhában vagy annak közvetlen közelében egy átlátható, polcokkal teli, tartós élelmiszert tároló részleget. Ez a hely legyen száraz, alacsony páratartalmú, jól szellőző, lehetőleg hűvös helyiség. Amennyiben külső fallal van kapcsolatban, a szellőző legyen gézszerű anyaggal letakarva, hogy ne jussanak be a különböző rovarok. Ha pedig szekrényről van szó, ajánlatos a hátoldalra vagy az oldalára szellőzőket vágni.

kamra-768x1024Mit tároljunk a kamrában?

Tartós élelmiszereket (száraz tészta, rizs, liszt, cukor, dara, UHT tej, olaj stb.), zöldségeket és gyümölcsöket (burgonya, hagyma, alma, olajos magvak), fűszereket, konzerveket, lekvárokat, befőtteket, szörpöket, üres üvegeket, edényeket, konyhai kiegészítőket tartsunk itt. Az élelmiszereket jól zárható üvegekben vagy átlátszó zacskókban tároljuk. A lekvárokat, befőtteket, házi szörpöket címkézzük fel, hogy tudjuk, mikor tettük el őket, a mákot és a száraz hüvelyeseket pedig vászonzacskóban tegyük a polcra.

  • A zöldséget és a gyümölcsöt lapos ládákban és kosarakban, egy rétegben (nem egymáson) kell tárolni.
  • Almát, körtét, diót hűvösebb helyen, például  pincében tároljunk. Figyeljünk arra, hogy garázsban, illetve olyan helyen, ahol az élelmiszerek kipufogógázzal érintkezhetnek, ne tároljunk semmilyen élelmiszert!
  • A füstölt húsokat (szárazkolbász, táblaszalonna, füstölt sonka) akasszuk fel rudakra és lógatva tároljuk.
  • Mivel a dióbél és a darált mák könnyen megavasodhat, ezeket ajánlott inkább mélyhűtőben tárolni.
  • Amennyiben a burgonya vagy a hagymafélék kicsíráztak, már ne használjuk fel!

Tippek

  • Vezessünk listát arról, hogy mi van a kamrában, a hűtőben, hogy bevásárlás előtt átlássuk, mi minden van odahaza, így nem vásárolunk duplán vagy fölöslegesen.
  • Főzés előtt is tekintsük át a kamra tartalmát és abból főzzünk, ami otthon van!
  • Ha konzervet bontunk ki, az maradéktalanul használjuk is fel! Bontott konzerv nem tárolható.

Hívatlan vendégek a kamrában

A molylepke, melyet általában fertőzött élelmiszerekkel hozunk be a lakásba, mindenhol megtalálható, kiirtani nehézkes. Megtelepedik és szaporodik szinte minden élelmiszerben, a csokoládétól a daráig.

A darát, lisztet, cukrot és egyéb papírzacskós, porállagú élelmiszert érdemes üvegekben vagy nejlonban tárolni felbontás után. Hatásos megoldás, ha becsomagolva egy hétre mélyhűtőbe tesszük ezeket az élelmiszereket.

Gyakran szellőztessünk, lehetőleg hideg levegővel, rendszeresen tisztítsuk a polcokat, söpörjük össze a polcok alá hullott morzsákat, maradékokat, és tegyünk ki molycsapdákat. Kerüljük a polcok „lepapírozását”, a papír alatt megbúvó maradékok ugyanis remek szaporodási helyei az élelmiszer-kártevőknek. Ha a rovarokat házi módszerekkel nem tudjuk kiirtani, forduljunk szakemberhez.

Rend és tisztaság

A tavaszi nagytakarításon kívül az őszi nagytakarításkor is nézzük át kamrapolcaink tartalmát és ellenőrizzük a lejárati dátumokat! Ha közeli az időpont, akkor használjuk fel hamar, ha pedig már lejárt, dobjuk ki az élelmiszert.

  • Edényeket, befőttes üvegeket, konyhagépeket külön és mindig tisztítás után tegyük a kamrába.
  • Mindig figyeljünk a tisztaságra: gyakran portalanítsunk, és hetente legalább egyszer mossuk fel a kamrát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kerüljük a hazai élelmiszereket?…

eteltcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Kelesztés otthon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató