Ételtcsakokosan

Gesztenye vadon, szelíden

2013. december 6.

A szelídgesztenye és a vadgesztenye teljesen más növény, nem rokonok, a leveleik, kérgük, virágzatuk is jelentősen különbözik egymástól.

A SZELÍDGESZTENYE ALAPVETŐEN MEDITERRÁN növény, a Kárpát-medencénél északabbra már nem nagyon él meg. Mivel savanyú talajt és viszonylag sok csapadékot igényel, ezért magyarországi termő helyei hegyvidéken találhatók, például az Alpokalján (Velem, Cák), a Mecsekben (Zengővárkony) vagy a Börzsönyben (Nagymaros).

chestnuts-1712730_640Nem tévesztendő össze a fogyasztásra alkalmatlan vadgesztenyével, amely teljesen más növény, nem is rokonok, ami miatt a leveleik, kérgük, virágzatuk is jelentősen különbözik. Ha esetleg a szabadban gyűjtenénk gesztenyét, akkor viszont a kupacs alapján tudjuk a legkönnyebben megkülönböztetni a két fajt. A szelídgesztenye kupacsa sűrűn tüskézett, mint egy sündisznó, a vadgesztenyén sokkal ritkábban állnak a tüskék.

A szelídgesztenye eredetéről több elmélet is van. Egyesek úgy vélik, hogy az itteni tölgyerdőkben őshonos ez a faj, mások szerint a rómaiak terjesztették el, de az biztos, hogy termését már régóta fogyasztja az ember. A növény más részei gyógyászati célra használhatók, a leveléből készített tea köhögéscsillapító és köptető hatású. A vénás vérkeringést serkentő hatása miatt pedig a belőle készült krémet visszér, aranyér esetén külsőleg is alkalmazzák. Gyümölcse és kérge a gyomor- és bélhurut, orrvérzés, lumbágó kezelését segíti. Emellett a termés héja csersavtartalma miatt segíthet a hasmenéses panaszokon. A szelídgesztenyeméz igazi gyógyhatású különlegesség, bár sütéshez, főzéshez nem javasolt a kesernyés íze miatt.

chestnuts-1761228_640A SZELÍDGESZTENYE TERMÉSÉT a külső kemény burkolat és a belső bőr eltávolítása után használhatjuk fel. Alapos tisztítás után a belső részt 20 percig vízben főzzük, majd kivéve 10 percig forró sütőben süssük, ezután pedig szárítsuk meg. Ha a gesztenye elég friss, akkor elég lehet néhány órás áztatás után tepsiben lefedve körülbelül fél órát sütni. A sült gesztenye illata remek, igazi karácsonyi hangulatot ad otthonunknak. A belőle készült gesztenyelisztet kiválóan használhatjuk kenyérfélékhez, süteménytésztákhoz. A gesztenye magas szénhidráttartalommal és sok rostanyaggal rendelkezik, emellett említésre méltó B-, C- és E-vitamin-tartalma, továbbá tartalmaz még számos ásványi anyagot (káliumot, magnéziumot, vasat, rezet) is.

Ha otthon magunk akarjuk elkészíteni a csemegét, akkor a termések kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy az egészséges és friss gesztenye héja fényes, és nem kotyog benne a bél.A beáztatás során a víz felszínére felúszó szemeket vizsgáljuk meg alaposan, mert kukacos lehet. A termést hűtőszekrényben tároljuk a zöldségesrekeszben. Ha viszont kicsit lusták vagyunk így a tél közeledtével, akkor az élelmiszeriparnak köszönhetően már nem kell otthon elkészítenünk a nassolnivalót. Ha gesztenyét szeretnénk enni, vásárolhatunk tisztított gesztenyét natúr vagy cukrozott változatban, illetve gesztenyepüré formájában is – utóbbit hűtve tároljuk, ha rövid időn belül elfogyasztjuk. Amennyiben jóval később szeretnénk elfogyasztani, fagyasztva tároljuk, ahogyan a termék csomagolásán is fel van tüntetve.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Okozhat gondot?…

eteltcsakokosan

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Újra mézes reggeli az általános iskolákban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató