Ételtcsakokosan

Étel és élet tojás nélkül

2014. április 7.

Sajnos sok családban a tojás csak a húsvéti asztal dekorációjaként van jelen. Ennek oka a tojásallergia, amely általában gyermekkorban alakul ki. Öröklődik, ezért allergiás családban gyakori, és felnőtteknél is előfordulhat. A tojásallergia kinőhető, de van, akit egész élete során elkísér. 

Akkor beszélhetünk az ételallergia ezen formájáról, ha a tojásban lévő valamelyik fehérjét szervezetünk allergénként ismeri fel és az immunrendszert válaszreakcióra készteti. A tojásban található mintegy negyvenféle fehérje bármelyike okozója lehet az allergiának. A tünetei általában a következők lehetnek: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, nehéz légzés, emésztési zavarok.

Fontos, hogy tojásallergia esetén semmilyen formában nem szabad tojást fogyasztani, csak a teljes tojásmentes diéta lehet a megoldás. Vásárláskor is mindig jól meg kell nézni a termék összetételét, mert a nyomokban tojást tartalmazó élelmiszer problémát okozhat az arra érzékeny személyeknél.

Sem a tyúk, sem másfajta szárnyas tojását nem szabad fogyasztani, valamint számolni kell a keresztallergiával is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. A tojásallergia gyakran párosul földimogyoró allergiával.

A tojásban található értékes összetevőket más módon kell pótolni a hiánybetegségek elkerülése érdekében, ezért nagyon fontos a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.

Szerencsére azonban nem kell lemondanunk a finomságokról, hiszen a tükörtojást és a rántottát kivéve, egészen jól lehet helyettesíteni a tojást, sőt számos ételből könnyen el is hagyható.

Tippek:

  • A kenyerekbe előírás szerint nem tesznek tojást a pékségek, de minden esetben menjünk biztosra és kérdezzünk rá, vagy ellenőrizzük a cégek honlapjain.
  • Más péksütemények/sütemények készítésekor, ha a recept 30-40 dkg liszthez egy tojást igényel, akkor az elhagyható vagy joghurttal pótolható.
  • A tartármártás úgy is finom, ha joghurttal helyettesítjük a majonézt.
  • A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így a változatos tésztaételekkel is bővíthető a repertoárunk, a hús-krumpli vagy hús-rizs párosítások mellett.
  • Bizonyos gyorséttermekben garantálják a szendvicsek tojásmentességét.

Korábban már írtunk róla, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete értelmében 2014 decemberéig minden, nem előrecsomagolt terméken is valamilyen módon fel kell tüntetni az allergén anyagok listáját. http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/nem-csak-allergiasoknak-tudni-fogjuk-mi-mibol-keszul/
 
Pár tojásmentes recepttel is kedveskedünk olvasóinknak, amelyek elkészítésekor is figyeljünk az otthoni élelmiszer-biztonságra!
 
babonez-200x125Majonéz tojás helyett babból
Hozzávalók

  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • 3-4 evőkanál friss citromlé
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ½ teáskanál mustár
  • ¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva olaj

Elkészítése:
Az olaj kivételével mindent öntsünk a turmixgépbe vagy egy tálba és botmixert használva turmixoljuk, keverjük krémesre a masszát, apránként adjuk hozzá az olajat. Kóstoljuk folyamatosan, ízesítsük kedvünk szerint, ha még kell. A fenti mennyiségből 3,5 dl „majonézt” kapunk.
csokitorta-300x214Emeletes csokoládétorta
Hozzávalók
A tortához:

  • 34 dkg sima liszt
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 5,5 dkg kakaópor
  • ¼ tk só
  • 4,5 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 ½ ek fehér borecet
  • 1 ½ tk vaníliakivonat

A krémhez:

  • 22 dkg margarin
  • 45 dkg porcukor
  • 6 ek kakópor
  • 2 tk vaníliakivonat

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Olajozzunk ki két 20 cm átmérőjű kerek tortasütőformát és az alját béleljük ki sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a sóval. Egy másik edényben dolgozzuk össze a folyékony hozzávalókat, öntsük a lisztes masszához és keverjük simára.
Osszuk el a tésztát a két sütőforma között, simítsuk le egyenletesen és süssük kb. 40 percig, amíg felemelkedik és megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki egy rácsra, távolítsuk el a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét tortalapot vágjuk félbe. (Recept és kép Alice Sherwood Mit főzzünk allergia esetén? című könyvéből)
 

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH

eteltcsakokosan

Mindennek az alapja a lecsó

eteltcsakokosan

Bevásárlás I.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató