Ételtcsakokosan

Étel és élet tojás nélkül

2014. április 7.

Sajnos sok családban a tojás csak a húsvéti asztal dekorációjaként van jelen. Ennek oka a tojásallergia, amely általában gyermekkorban alakul ki. Öröklődik, ezért allergiás családban gyakori, és felnőtteknél is előfordulhat. A tojásallergia kinőhető, de van, akit egész élete során elkísér. 

Akkor beszélhetünk az ételallergia ezen formájáról, ha a tojásban lévő valamelyik fehérjét szervezetünk allergénként ismeri fel és az immunrendszert válaszreakcióra készteti. A tojásban található mintegy negyvenféle fehérje bármelyike okozója lehet az allergiának. A tünetei általában a következők lehetnek: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, nehéz légzés, emésztési zavarok.

Fontos, hogy tojásallergia esetén semmilyen formában nem szabad tojást fogyasztani, csak a teljes tojásmentes diéta lehet a megoldás. Vásárláskor is mindig jól meg kell nézni a termék összetételét, mert a nyomokban tojást tartalmazó élelmiszer problémát okozhat az arra érzékeny személyeknél.

Sem a tyúk, sem másfajta szárnyas tojását nem szabad fogyasztani, valamint számolni kell a keresztallergiával is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. A tojásallergia gyakran párosul földimogyoró allergiával.

A tojásban található értékes összetevőket más módon kell pótolni a hiánybetegségek elkerülése érdekében, ezért nagyon fontos a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.

Szerencsére azonban nem kell lemondanunk a finomságokról, hiszen a tükörtojást és a rántottát kivéve, egészen jól lehet helyettesíteni a tojást, sőt számos ételből könnyen el is hagyható.

Tippek:

  • A kenyerekbe előírás szerint nem tesznek tojást a pékségek, de minden esetben menjünk biztosra és kérdezzünk rá, vagy ellenőrizzük a cégek honlapjain.
  • Más péksütemények/sütemények készítésekor, ha a recept 30-40 dkg liszthez egy tojást igényel, akkor az elhagyható vagy joghurttal pótolható.
  • A tartármártás úgy is finom, ha joghurttal helyettesítjük a majonézt.
  • A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így a változatos tésztaételekkel is bővíthető a repertoárunk, a hús-krumpli vagy hús-rizs párosítások mellett.
  • Bizonyos gyorséttermekben garantálják a szendvicsek tojásmentességét.

Korábban már írtunk róla, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete értelmében 2014 decemberéig minden, nem előrecsomagolt terméken is valamilyen módon fel kell tüntetni az allergén anyagok listáját. http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/nem-csak-allergiasoknak-tudni-fogjuk-mi-mibol-keszul/
 
Pár tojásmentes recepttel is kedveskedünk olvasóinknak, amelyek elkészítésekor is figyeljünk az otthoni élelmiszer-biztonságra!
 
babonez-200x125Majonéz tojás helyett babból
Hozzávalók

  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • 3-4 evőkanál friss citromlé
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ½ teáskanál mustár
  • ¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva olaj

Elkészítése:
Az olaj kivételével mindent öntsünk a turmixgépbe vagy egy tálba és botmixert használva turmixoljuk, keverjük krémesre a masszát, apránként adjuk hozzá az olajat. Kóstoljuk folyamatosan, ízesítsük kedvünk szerint, ha még kell. A fenti mennyiségből 3,5 dl „majonézt” kapunk.
csokitorta-300x214Emeletes csokoládétorta
Hozzávalók
A tortához:

  • 34 dkg sima liszt
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 5,5 dkg kakaópor
  • ¼ tk só
  • 4,5 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 ½ ek fehér borecet
  • 1 ½ tk vaníliakivonat

A krémhez:

  • 22 dkg margarin
  • 45 dkg porcukor
  • 6 ek kakópor
  • 2 tk vaníliakivonat

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Olajozzunk ki két 20 cm átmérőjű kerek tortasütőformát és az alját béleljük ki sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a sóval. Egy másik edényben dolgozzuk össze a folyékony hozzávalókat, öntsük a lisztes masszához és keverjük simára.
Osszuk el a tésztát a két sütőforma között, simítsuk le egyenletesen és süssük kb. 40 percig, amíg felemelkedik és megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki egy rácsra, távolítsuk el a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét tortalapot vágjuk félbe. (Recept és kép Alice Sherwood Mit főzzünk allergia esetén? című könyvéből)
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újrahasznosítható bevásárló zacskók tisztítása

eteltcsakokosan

7 alapszabály az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében

eteltcsakokosan

Hány napig fogyasztható…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató