Sajnos sok családban a tojás csak a húsvéti asztal dekorációjaként van jelen. Ennek oka a tojásallergia, amely általában gyermekkorban alakul ki. Öröklődik, ezért allergiás családban gyakori, és felnőtteknél is előfordulhat. A tojásallergia kinőhető, de van, akit egész élete során elkísér.
Akkor beszélhetünk az ételallergia ezen formájáról, ha a tojásban lévő valamelyik fehérjét szervezetünk allergénként ismeri fel és az immunrendszert válaszreakcióra készteti. A tojásban található mintegy negyvenféle fehérje bármelyike okozója lehet az allergiának. A tünetei általában a következők lehetnek: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, nehéz légzés, emésztési zavarok.
Fontos, hogy tojásallergia esetén semmilyen formában nem szabad tojást fogyasztani, csak a teljes tojásmentes diéta lehet a megoldás. Vásárláskor is mindig jól meg kell nézni a termék összetételét, mert a nyomokban tojást tartalmazó élelmiszer problémát okozhat az arra érzékeny személyeknél.
Sem a tyúk, sem másfajta szárnyas tojását nem szabad fogyasztani, valamint számolni kell a keresztallergiával is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. A tojásallergia gyakran párosul földimogyoró allergiával.
A tojásban található értékes összetevőket más módon kell pótolni a hiánybetegségek elkerülése érdekében, ezért nagyon fontos a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.
Szerencsére azonban nem kell lemondanunk a finomságokról, hiszen a tükörtojást és a rántottát kivéve, egészen jól lehet helyettesíteni a tojást, sőt számos ételből könnyen el is hagyható.
Tippek:
- A kenyerekbe előírás szerint nem tesznek tojást a pékségek, de minden esetben menjünk biztosra és kérdezzünk rá, vagy ellenőrizzük a cégek honlapjain.
- Más péksütemények/sütemények készítésekor, ha a recept 30-40 dkg liszthez egy tojást igényel, akkor az elhagyható vagy joghurttal pótolható.
- A tartármártás úgy is finom, ha joghurttal helyettesítjük a majonézt.
- A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így a változatos tésztaételekkel is bővíthető a repertoárunk, a hús-krumpli vagy hús-rizs párosítások mellett.
- Bizonyos gyorséttermekben garantálják a szendvicsek tojásmentességét.
Korábban már írtunk róla, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete értelmében 2014 decemberéig minden, nem előrecsomagolt terméken is valamilyen módon fel kell tüntetni az allergén anyagok listáját. http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/nem-csak-allergiasoknak-tudni-fogjuk-mi-mibol-keszul/
Pár tojásmentes recepttel is kedveskedünk olvasóinknak, amelyek elkészítésekor is figyeljünk az otthoni élelmiszer-biztonságra!
Majonéz tojás helyett babból
Hozzávalók
- 1 doboz fehérbab konzerv
- 3-4 evőkanál friss citromlé
- ½ teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál mustár
- ¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva olaj
Elkészítése:
Az olaj kivételével mindent öntsünk a turmixgépbe vagy egy tálba és botmixert használva turmixoljuk, keverjük krémesre a masszát, apránként adjuk hozzá az olajat. Kóstoljuk folyamatosan, ízesítsük kedvünk szerint, ha még kell. A fenti mennyiségből 3,5 dl „majonézt” kapunk.
Emeletes csokoládétorta
Hozzávalók
A tortához:
- 34 dkg sima liszt
- 40 dkg kristálycukor
- 1 ¼ teáskanál szódabikarbóna
- 5,5 dkg kakaópor
- ¼ tk só
- 4,5 dl tej
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 ½ ek fehér borecet
- 1 ½ tk vaníliakivonat
A krémhez:
- 22 dkg margarin
- 45 dkg porcukor
- 6 ek kakópor
- 2 tk vaníliakivonat
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Olajozzunk ki két 20 cm átmérőjű kerek tortasütőformát és az alját béleljük ki sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a sóval. Egy másik edényben dolgozzuk össze a folyékony hozzávalókat, öntsük a lisztes masszához és keverjük simára.
Osszuk el a tésztát a két sütőforma között, simítsuk le egyenletesen és süssük kb. 40 percig, amíg felemelkedik és megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki egy rácsra, távolítsuk el a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét tortalapot vágjuk félbe. (Recept és kép Alice Sherwood Mit főzzünk allergia esetén? című könyvéből)