0 / 5

Vadhús

Felhasználási javaslat

1. lépésA vadhúsok hatósági állatorvos által megvizsgáltan, hűtve (apróvadak: 0‒+4 0C-nál, nagyvadak: 0‒+7 0C-nál nem melegebben), vagy fagyasztva (‒18 0C-nál nem melegebben) szabad csak értékesíteni, erre vásárláskor is figyelni kell.

2. lépésA csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölőcímkét olvassuk el. Lejárt fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idejű terméket, vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg! Figyeljünk arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.

3. lépésA nem előre csomagolt húsok frissességét a gyakorlott fogyasztó is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegyük meg.

4. lépésA vadhúst, mint a többi nyers húst a hűtőszekrényben is a többi élelmiszertől elkülönítve, lefedve kell tárolni.

5. lépésA ledarált húst még hűtőszekrényben se tároljuk hosszabb ideig, azt mielőbb, még a darálás napján dolgozzuk fel.

6. lépésVadhúsos ételek készítésekor is vegyük figyelembe, hogy a nyers állati eredetű élelmiszerek szennyezettek lehetnek, vadhúsok esetében erre különösen figyeljünk és nagy gondossággal járjunk a feldolgozás alatt. Az alapvető higiéniás szabályokon (kézmosás, eszközök tisztasága) kívül az alábbiakra különösen figyeljünk.

7. lépésA vadak pácolása több időt igényel, de több lehetőséget is kínál, mint más húsok esetében. A száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt használhatjuk, de mindkettőt hideg helyen (pl. hűtőben) kell végezni, s viszonylag hosszú ideig: az előbbi legalább 3-4, az utóbbi 5-7 napig is eltart. Pácolás hatására a hús szaftosodik, puhul, és a felhasznált fűszerek is ízletesebbé teszik.

8. lépésÉlelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot.

9. lépésNyers hús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!

10. lépésA nagy darabban főzött vagy sütött, valamint a töltelékes étel belső része („magja”) néha nem kap elegendő hőt, így az ott meghúzódó mikrobák túlélhetik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában felszaporodhatnak, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból javasolt a nagy darabban sütés-főzés kerülése. Az vadételek egyébként is hosszabb sütési időt igényelnek, ezért lassú tűzön hosszabb ideig készítsük úgy, hogy a belsejük is elég forró –75 °C feletti –legyen.