Ételtcsakokosan

Karácsonyi maradékok

2014. december 29.
iStock_pate-300x200

Véget ért a karácsony, de még tele a hűtő és a kamra maradék húsokkal, kenyérrel és süteményekkel. Ötletes megoldásokkal megelőzhetjük, hogy a kukában kössön ki a sok élelmiszer.

Pástétom

iStock_pate-300x200

  • 30-40 dkg hús
  • mustár
  • paradicsomszósz
  • só, bors
  • 1 kis doboz tejföl

A különböző levesben főtt, vagy sült húsok egyszerűen felhasználhatóak pástétomként, kenhető formában, vagy sülten elkészítve. A maradék húst daráljuk le egy tálba, tegyünk hozzá 3 evőkanál mustárt, 3 evőkanál paradicsomszószt, borsot és sót ízlés szerint, majd tejföl folyamatos adagolása mellett keverjük krémesen pépessé. Amennyiben egyben szeretnénk megsütni, akkor két tojást is keverjünk bele, tegyük egy hőálló tálba, villával bordázzuk a tetejét és 220 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Elegáns megoldás, ha leveles tésztába töltjük a pástétomot és úgy sütjük meg.

(Kép forrása: lovefood.com)

Bundáskenyér

  • 1/2 kg kenyér
  • 3-4 tojás
  • tej
  • olaj a sütéshez

A tömény ünnepi ételek után jól esnek a főzelékek, melyek feltétje a bundás kenyér. Sóskához, spenóthoz, vagy ízlés szerint más főzelékekhez is készíthetünk a sok megmaradt kenyérből bundás kenyeret, de reggelinek is megfelelő eledel sok fokhagymával. A kenyeret felszeleteljük, a tojásokat egy tálba ütjük és felverjük, sózzuk, kevés tejjel felöntjük. Serpenyőben legfeljebb 1 cm vastag olajat öntünk és felhevítjük. A kenyérszeletek mindkét oldalát megmártjuk a tojásban és az olajban oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük. Papírra kiemeljük és melegen tálaljuk.

Kenyér puding

Brown_Bread_and_Butter_Pudding-300x225

Angolszász területeken ismert és kedvelt desszert a kenyér puding, mivel angol nyelvű receptet fordítottunk le, így az angol mérce – a bögre – adja a mértékegységet.

  • 6 szelet száraz kenyér, vagy kalács, kuglóf
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1/2 bögre mazsola
  • 4 tojás
  • 2 bögre tej
  • 3/4 bögre cukor
  • 1 kk vanília aroma
  • 1 kk fahéj

A sütőt 175 fokra melegítsük elő. Egy hőálló edénybe tördeljük bele a kenyeret, maradék kalácsot vagy kuglófot, öntsük rá az olvasztott vajat és szórjuk bele a mazsolát. Egy külön tálban alaposan keverjük össze a tojásokat, a tejet a cukorral és a fűszerekkel. Öntsük a keveréket a kenyérdarabokra, kicsit nyomkodjuk bele, hogy mindenhol felszívja a folyadékot, majd süssük 45 percig. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy készen van, mikor visszaugrik, ha kicsit megnyomjuk.

(Kép forrása: wikimedia.org)

Kekszalap

Sok esetben a  torták pl. sajttorta, túrótorta, nutellatorta vajas keksz alapot igényelnek. A sok aprósütemény és mézeskalács megegyszerűsíti a dolgunkat. Ha már nagyon megszáradtak, vagy senki nem bír többet enni, akkor érdemes ledarálni, mozsárban összezúzni vagy vastagabb nejlonzacskóban összetörni fakalapáccsal. Máris otthon ízekre épül az újabb édesség és az aprósüteményeknél használt díszítés olajos magvai csak növelik a kekszalap élvezeti értékét.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a teáról tudni kell

eteltcsakokosan

Birs

eteltcsakokosan

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató