A korábbi években már olvashattak sütőtökkrémlevesről, sütőtökös muffinról és sütőtökös pitéről, így idén nagy gondot okozott, hogy mivel rukkoljunk elő. De némi böngészés után rájöttünk, hogy a sütőtök felhasználási lehetősége is korlátlan: fánk, torta, fagyi és smoothie is készíthető belőle. Viszont most egy sütőtökös kenyér receptjét mutatjuk be!
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 1/2 tk só
- 200 g cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk gyömbér
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk szerecsendió
- 240 ml sütőtök krém
- 112 g olvasztott vaj
- 2 tojás
- 1/4 csésze víz
- 2 tk méz
- egy marék dió vagy mandula
Elkészítése
Először elkészítjük a sütőtök pürét: félbevágjuk a sütőtököt, kikaparjuk a magjait egy kanállal, majd alufóliával bélelt tepsibe a vágott felükkel lefelé helyezzük és 180°C fokos sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Mikor kihűlt, a puha húsát kikanalazzuk a héjából és a receptben leírt mennyiséget félretesszük, a maradékot lefagyaszthatjuk.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, sütőport és a fűszereket, közben melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. Egy másik tálban a nedves hozzávalókat dolgozzuk össze: a pürét, az olvasztott vajat, a két felvert tojást, mézet és a vizet. Ezek után a száraz hozzávalók keverékét folyamatos keverés mellett jól elegyítjük a nedves hozzávalókkal, végül apróra tört diót vagy mandulát szórjunk bele.
Kivajazott kenyérformába öntjük a tésztát, elsimítjuk a tetejét és a sütő középső rácsára tesszük, majd süssük 45-60 percig. Ellenőrizzük hústűvel a belsejét, ha még nyúlós, akkor süssük tovább. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk 5 percig hűlni, majd késsel válasszuk el a sütőforma szélétől a kenyeret és fordítsuk ki. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ízlés szerint még cukormázzal is bevonható.
Tipp: a cukor és fűszerek elhagyásával valamint több sóval tartalmas hétköznapi étkezéshez való kenyeret készíthetünk.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
- A diót, mandulát átválogatás után használjuk föl.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
Forrás: www.simplyrecipes.com