Ételtcsakokosan

Ha ősz, akkor sütőtök

2015. szeptember 28.

A korábbi években már olvashattak sütőtökkrémlevesről, sütőtökös muffinról és sütőtökös pitéről, így idén nagy gondot okozott, hogy mivel rukkoljunk elő. De némi böngészés után rájöttünk, hogy a sütőtök felhasználási lehetősége is korlátlan: fánk, torta, fagyi és smoothie is készíthető belőle. Viszont most egy sütőtökös kenyér receptjét mutatjuk be!

Hozzávalók

pumpkin-bread-horiz-b-2000

  • 200 g liszt
  • 1/2 tk só
  • 200 g cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk gyömbér
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 240 ml sütőtök krém
  • 112 g olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1/4 csésze víz
  • 2 tk méz
  • egy marék dió vagy mandula

Elkészítése

pumpkin-bread-vertical-a-1620Először elkészítjük a sütőtök pürét: félbevágjuk a sütőtököt, kikaparjuk a magjait egy kanállal, majd alufóliával bélelt tepsibe a vágott felükkel lefelé helyezzük és 180°C fokos sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Mikor kihűlt, a puha húsát kikanalazzuk a héjából és a receptben leírt mennyiséget félretesszük, a maradékot lefagyaszthatjuk.

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, sütőport és a fűszereket, közben melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. Egy másik tálban a nedves hozzávalókat dolgozzuk össze: a pürét, az olvasztott vajat, a két felvert tojást, mézet és a vizet. Ezek után a száraz hozzávalók keverékét folyamatos keverés mellett jól elegyítjük a nedves hozzávalókkal, végül apróra tört diót vagy mandulát szórjunk bele.

 

Kivajazott kenyérformába öntjük a tésztát, elsimítjuk a tetejét és a sütő középső rácsára tesszük, majd süssük 45-60 percig. Ellenőrizzük hústűvel a belsejét, ha még nyúlós, akkor süssük tovább. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk 5 percig hűlni, majd késsel válasszuk el a sütőforma szélétől a kenyeret és fordítsuk ki. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Ízlés szerint még cukormázzal is bevonható.

Tipp: a cukor és fűszerek elhagyásával valamint több sóval tartalmas hétköznapi étkezéshez való kenyeret készíthetünk.
 
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A diót, mandulát átválogatás után használjuk föl.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Forrás: www.simplyrecipes.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő folyadékkal?

eteltcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

eteltcsakokosan

Répa, retek, paszternák

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató