
Pisztráng
Felhasználási javaslat
1. lépésA hal frissességére annak színéből, állagából, szagából lehet következtetni. Fontos információs forrás a hal friss illata, egységes színe és tömör húsa.
2. lépésFelhasználás előtt a halat alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
3. lépésHal előkészítéséhez külön vágódeszkát használjunk.
4. lépésA mélyfagyasztott import halak esetében a filére felvisznek egy úgynevezett glazúrjég réteget, vagyis jégpáncélt, amely megakadályozza a halhús oxidációját. Mindig nézzük meg a csomagoláson a jég mennyiségét, ezt kötelező feltüntetni az egyes termékeken.
5. lépésFigyeljünk arra is, hogy a már egyszer felengedett halat újrafagyasztani nem szabad, mert komoly ételmérgezés lehet a következménye!
6. lépésMivel kereskedelemben is kapható már fagyasztásból felengedett hal, mindig kérdezzünk rá, hogy friss halat veszünk-e, nehogy véletlenül újrafagyasszuk azt.
7. lépésA friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem kellemetlen!
8. lépésEgész, nem bontott hal esetében a halak felszíne friss, a szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek.
9. lépésA halas ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!