0 / 5

Medvehagyma

Felhasználási javaslat

1. lépésÁprilisban piacokon és boltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő.

2. lépésTekintve, hogy a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss, hervatag növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére. Ennek ellenére figyeljünk a rothadás jeleire: összetapadó, nyálkás levelek; elszíneződő foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat már ne vásároljuk meg. Hazaérve pár órán belül használjuk fel.

3. lépés A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható. Fiatal leveleiből idénynövényekkel, salátafélékkel keverten remek saláta és mártás készíthető.

4. lépésLeveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, kásákhoz. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.

5. lépésMegszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.