0 / 5

Főzőtök

Felhasználási javaslat

1. lépésFényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk. A héj színe fajtafüggő. Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik. A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le. A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza.

2. lépés Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot. A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó.

3. lépésEgy napon belül használjuk fel. A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.

4. lépés Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.

5. lépésA klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük. Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.

6. lépésMélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.