0 / 5

Fagylalt

Felhasználási javaslat

1. lépésA fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljatok, vagy ha otthon készítitek, fokozottan ügyeljetek a higiéniára.

2. lépésFagylaltárusnál kiemelten figyeljünk a következő szabályokra:
1. Fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
2. A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.
3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.
4. A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.
5. A fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.
6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.
7. Az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.
8. A tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.