Felhasználási javaslat
A fáról szedett sárgabarack íze esetenként messze áll a piaci gyümölcs ízétől. A szállíthatóság érdekében ugyanis a termelő a teljes érés előtt kénytelen leszedni a barackot. S bár színében, puhaságában és állagában jelentős érés következik be, a barack íze és édessége szedést követően már nem változik. A kemény tapintású gyümölcsöt valószínűleg nagyon éretlenül szedték le.
Keressük a puha, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma a legkedvezőbb. Ne válasszunk sérült, foltos, túlságosan löttyedt gyümölcsöt. Lekvárhoz a legérettebbet, befőtthez, díszítéshez a félérettet vásároljuk.
Otthon hűvös helyen, szellősen tároljuk, és napokon belül fogyasszuk el.
A hűtő legalsó fiókjában az érett barackot nyugodtan eltarthatjuk 2-3 napig.
Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.