• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
  • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2020-12-22 by

Egy mitikus gyümölcs

A gránátalma a  Mediterráneum imádott gyümölcse, ókori mítoszok szereplője, amely minden népet elbűvölt az asszíroktól a görögökön és az egyiptomiakon át, a rómaiakig.

A gránátalmafa (vagy bokor) fényes, zöld leveleivel és különleges alakú, korallpiros virágaival minden kert ékessége, sokmagvú gyümölcse pedig ízletes és egészséges.

Nevét (Punica granatum) a termésében található nagyszámú magról kapta (latinul granum=mag illetve granatus=magvas), és lett a termékenység szimbóluma számos kultúrában. A gránátalma sötétpiros leve után nevezték el a mélyvörös színű ásványt gránátnak, illetve a gyümölcs alakja után a gömbölyű, majd sok apró darabra szétrobbanó fegyvert (kézi) gránátnak.

Nem véletlenül tartották az ókori mediterrán népek nagy becsben a gránátalmát (egyes kutatók szerint a bibliai Édenkert bűnbeesést okozó almafája is inkább gránátalma lehetett), mivel rendkívül egészséges, sokféle módon felhasználható. Magas a C- és K-vitamin-tartalma (100 grammja a napi C- és K-vitamin-szükséglet kb. ötödét fedezi), így segíti az immunrendszer működését, erősíti a csontokat. Gazdag jótékony hatású polifenolokban, mint pl. tanninok, antociánok, amelyek erős antioxidánsok, fokozzák a szervezet ellenállóságát, semlegesítik a káros szabad gyököket, csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az ókori görögök a héját gyógyszerként is alkalmazták, pl. fülgyulladásra vagy fekélyek kezelésére.

Fogyaszthatjuk gyümölcsléként (eredetileg ez a török sörbet), régen bort is készítettek belőle, a gránátalmaszirup koktélok ízesítője, tehetjük süteménybe, müzlibe vagy gyümölcssalátába. A magokat el is ropogtathatjuk, ráadásul a mag számos további értékes tápanyag forrása. A gyümölcs megtisztítása igényel némi gyakorlatot, mivel a héj elég kemény, a kifröccsenő piros lé pedig megfog mindent, amire rácseppen. Egy éles késsel vágjuk le a gyümölcs tetejét, majd az így láthatóvá vált hártyák mentén hosszában vágjuk be a héjat, majd nyissuk szét az egészet.

Ültethetjük a kertünkbe is, a virágzó gránátalmabokor megkapó szépségű növény. Fagytól védett helyen jól bírja a telet, kora nyártól szeptemberig hozza különleges virágait. Kemény fagyok idején a tövét takarjuk, így ha a fentebbi hajtások el is fagynak, alulról újra kihajt. A dísznövényként elterjedt dús virágú fajták nem hoznak gyümölcsöt, cserébe viszont sokáig virágoznak.

Filed Under: Állandó, Cikkek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…
  • Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…
  • A tél csemegéje a naspolya
  • Sűrítés, rántás, habarás
  • Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad