• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
  • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2020-12-07 by

Így készíts gombás ételeket!

A gomba nagyszerű alapanyag, számtalan módon elkészíthetjük. Tölthetjük,  készíthetünk belőle illatos szószt, levest, ránthatjuk  is. 

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
  • Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

 

  • a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük.
  • a szegfűgomba szárát dobjuk ki.
  • az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
  • a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

Teendők gombamérgezés esetén

  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
  • A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
  • Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
  • Vigyünk magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ne feledjük!

  • Ha nem vagyunk szakértők, ne gyűjtsünk vadon termő gombát.
  • Ha mégis gyűjtünk, csak a jól ismertet szedjünk le.
  • Minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
  • Minél előbb készítsük és fogyasszuk el a gombát.
  • Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Filed Under: Állandó, Cikkek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…
  • Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…
  • A tél csemegéje a naspolya
  • Sűrítés, rántás, habarás
  • Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad