• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
  • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2020-11-30 by

Ezekre figyelj citrusfélék fogyasztása előtt!

Jelen rövid ismertetőnkben a gyümölcsök felületkezelésének élelmiszer-biztonsági vonatkozásaival foglalkozunk.

A téli időszakban is fontos a vitaminpótlás, aminek egy részét a citrusfélék fogyasztásával fedezhetjük. Nem árt azonban az óvatosság abban a tekintetben, hogy a gyümölcsök felületét különböző anyagokkal kezelik, amelyek kockázatot is rejthetnek.

Mivel felületkezelik a citrusféléket?

A citrusfélék hosszú utat tesznek meg, míg elérnek az asztalunkig. A megnövekedett időtartalmú szállítás és raktározás során ezeket a gyümölcsöket leginkább a penészedés és a kiszáradás fenyegeti, ezért a terményeket a szállítás előtt penész elleni szerrel felületkezelik, illetve bevonják kiszáradást megelőző viaszréteggel, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz. Különleges fogyasztói igények kielégítésére létezik csak viaszt használó technológia is, ilyenkor a penész elleni szer kimarad a kezelésből, illetve az ökológiai termesztésből származó gyümölcsök esetében sem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére. A felületkezelési technológia betartását a Nébih rendszeres hatósági mintavétellel ellenőrzi.

Honnan tudhatom, hogy mivel kezelték az általam vásárolt gyümölcsöt?

Arról, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel vonták be, vagy penész elleni szerrel is kezelték, a termék címkéjén, illetve az üzletben, a hozzá kapcsolódó feliratról tájékozódhat a fogyasztó. Ezt az információt az ömlesztett, nem előre csomagolt áruk esetében is köteles feltüntetni a kereskedő.

Mire ügyeljek fogyasztás előtt?

A felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, tehát a szokásos módon kezelt gyümölcsöt ennek figyelembevételével kell felhasználni. Ha kifejezetten a héjat szeretnénk fogyasztani (pl. kandírozni vagy csokoládéba mártani), akkor érdemesebb a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöt választani. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, akkor a gyümölcsöt legjobb kezeltnek tekinteni és ez alapján felhasználni. Az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények ellenben csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.

Összefoglalva, mit tehetek fogyasztóként?

A gyümölcsöket fogyasztás előtt minden esetben alaposan le kell mosni tiszta folyó vízzel.
A felületkezelt gyümölcsök esetében a héj eltávolítását követően, a felbontás előtt is mossunk kezet, így elkerülhetjük, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédő szer vagy egyéb szennyeződések a gerezdekre, és ezáltal a szervezetünkben kerüljön.
A csomagolás egyrészt a szállításból adódóan, másrészt esetenként a felületkezelés következményeként is szennyezett lehet, ezért ne hagyjuk, hogy ezzel a gyerekek játszanak, azt dobjuk ki és mossunk kezet utána.
A boltokban kapható aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt ezeket használni a frissen reszelt héj helyett, vagy pedig keressük a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöket.

 

Filed Under: Állandó, Cikkek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…
  • Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…
  • A tél csemegéje a naspolya
  • Sűrítés, rántás, habarás
  • Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad