• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
  • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2020-11-27 by

Tigrisdió

A földimandula hazánkban a 2010-es évben robbant be először, hatalmas népszerűsége a mai napig sem csökkent.


Mégis nagyon sokan nem ismerjük ezt a rendkívül dekoratív és igen hasznos növényt, mely nem rokona sem a diónak, sem a mandulának, hanem egy nagyon mutatós, a fűfélék családjába tartozó növény, mely gumót növeszt. Sokan hívják tigrisdiónak és mandulapalkának is. A növény gumóját használják táplálkozási, gyógyászati célokra, és halcsalinak is. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik, egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik.
A földimandulának nagyon magas a keményítő-, fehérje-, és olajtartalma is, épp ezért igen tápláló. Száraz helyen akár évekig is tárolható. Fogyaszthatjuk nyersen, őrölve (liszt) vagy épp pirítva is.
Miután a növény termésének beltartalma és tulajdonságai megfelelnek a mai modern funkcionális élelmiszer-irányzatoknak, egyre több étrendhez, diétához ajánlják. A termékek minden olyan élelmiszerhez használhatóak, ahol diót, mogyorót és mandulát kívánnak kiváltani, fagylaltporokat, süteményporokat stb. készítenek. Ugyanakkor a tigrismogyoró gumójából készített olajat nemcsak az élelmiszeripar, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.
Magas rosttartalma miatt 100 g földimandula fedezheti egy ember napi rostszükségletének a felét, ezek a rostok segítik az emésztést és táplálják a bélflórát.

Filed Under: Állandó, Cikkek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…
  • Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…
  • A tél csemegéje a naspolya
  • Sűrítés, rántás, habarás
  • Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad