Befolyásolja egy termék minőségét az élelmiszereken az a címke, hogy vegán, vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes, csökkentett zsírtartalmú vagy csökkentett szénhidráttartalmú?
Az élelmiszereknek minden esetben emberi fogyasztásra alkalmas minőségűnek kell lennie, összetételtől függetlenül. A különböző összetevőket, vagy azok hiányát kiemelő jelzők nem a termék minőségére utalnak, hanem többlet információt jelentenek a bizonyos összetevőkre allergiások és a diétázók számára. Például a laktóz-, vagy gluténmentes jelzőt csak olyan termékre írhatják rá, ami alapvetően tartalmazhat laktózt vagy glutént – ami egészségügyi problémát okozhat az érzékenyeknél – de ezt az allergént valamilyen eljárással kivonják a termékből, vagy allergénmentes alapanyaggal helyettesítik. Az élelmiszerek csomagolásán kötelező az összetevők felsorolása, ezért minden esetben javasolt az összetevői lista alapján tájékozódni a vásárlás előtt.