• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2020-09-08 by

Ezerarcú karfiol

A karfiol, akárcsak a brokkoli egyéves növény. Húsosan megvastagodott virágzati szárát és a virágzatát fogyasztjuk. A karfiol virágzata, amelyet rózsának is neveznek, fél és 3 kg között változik fajtától függően.

A karfiolrózsa hófehér, de vannak zöldes és sötétvörös rózsájú fajták is. A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját. Szerencsére szinte egész évben kapható, de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van. A karfiol igen kellemes, de semleges ízű zöldség, amit nagyon egyszerű elkészíteni.

A kései karfiolt a fagyok beállta előtt be kell takarítani, mert –2, –3 ºC-nál nagyobb hideget nem bír ki.

A vásárláskor ügyeljük arra, hogy a virágzat ép, és szorosan zárt legyen. Ha nem távolítjuk el a leveleket, a karfiol hosszabb ideig tárolható éléskamránkban is. Mielőtt lefagyasztjuk, érdemes vagy egészben természetesen a levelek nélkül, körülbelül 4 percig, vagy pedig kis rózsákra szedve mintegy 2 percig blansírozni.

A blansírozott karfiol fagyasztva nyolc-tíz hónapig is eláll hűtőnkben. A főzővízbe pár csepp ecetet, vagy citromlét téve megakadályozhatjuk a zöldség elszíneződését, és a karfiolunk gyönyörű fehér marad. Talán kevesen tudják, de a külső zöld leveleit, ha azok épek, és sértetlenek, a fejes káposztához hasonlóan elkészíthetjük ételeinkhez, sőt a torzsáját nyersen akár el is ropogtathatjuk.

Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. Burgonya helyett akár karfiolból is készülhet a röszti. A karfiol tökéletesen helyettesítheti a rizst, így a bulgurt is.

Filed Under: Állandó, Cikkek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad