• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2020-07-23 by

Mennyi ideig ehető?…

Házilag fagyasztott gyümölcs mennyi ideig ehető az elrakástól számítva? Babának adnám, azért lenne fontos tudni.

Nyers formában a zöldségek fagyasztva akár egy évig is tárolhatók, a gyümölcsök többsége azonban csak rövidebb ideig.

Gyümölcsök
sárgabarack 8 hónap
őszibarack 10 hónap
eper 12 hónap
cseresznye 10 hónap
szilva 10 hónap
párolt gyümölcs (alma, körte) 10 hónap
gyümölcslé 10 hónap

A megadott minőségmegőrzési idők tájékoztató jellegűek, melyek függnek az alapanyag minőségétől és a helyes előkészítési, fagyasztási technológia betartásától.
Amennyiben kisbaba táplálására szánná a fagyasztva tárolt gyümölcsöket, itt elsősorban magának a nyersanyagnak a minőségére (épségére, érettségére) és származására kell különösen odafigyelni, ugyanis a kisbabák különösen érzékenyek a vegyszerekre.
A fagyasztás előkészítési műveletei között a legfontosabb mindig a tisztítás. A fagyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan tisztítsuk meg, ha szükséges áztassuk be, több ismétléssel mossuk meg és szárítsuk le. Fontos a hibátlan, friss és egészséges zöldségek, gyümölcsök kiválogatása fagyasztás előtt.
A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök (elő) főzve vagy párolva és turmixolva általában egy évig is tárolhatók fajtától függően. A kisbabáknak, gyermekeknek szánt zöldségek, gyümölcsök házi tartósításához a magunk részéről ezt a megoldást javasoljuk.
Mindezek mellett felhívom figyelmét az apró magvas gyümölcsök okozta ételallergia kockázatára. Szakértők javaslata alapján két évnél fiatalabb gyerekek esetében érdemes kerülni az apró magvasok fogyasztását, hogy a későbbiek során (akár felnőttkorban is) ne lépjenek fel érzékenységi reakciók.

Filed Under: Állandó, Olvasói kérdésre válaszolunk!

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad