A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a mindennapos rostbevitel, amit elsősorban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával fedezhetünk. Aki azonban fel akarja dobni a hétköznapjait, az bátran készítsen smoothie-t!
A smoothie krémesen sima állományú, frissen préselt vagy turmixolt zöldségekből, gyümölcsökből vagy ezek keverékéből készített sós vagy édes ital. Ez az ital kiváló választás a rostbevitel fedezésére, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, így kedvezően hat szervezetünk működésére. A smoothie-t elkészíthetjük idény, fagyasztott és import gyümölcsből, zöldségből is. A boltban kapható smoothie-kat pasztőrözéssel tartósítják, így nem lesz olyan friss az íze, mint az otthon készített, frissen fogyasztottaké. Smoothie-t készíthetünk csak egy vagy többféle gyümölcsből és zöldségből, esetleg ezek kombinációjából. Ezt vízzel hígítva megkapjuk az alap smoothie receptet. Továbbízesíthetjük azonban citrom vagy lime héjával, különböző fűszerekkel, mint például fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Fontos, hogy ha a gyümölcsök, zöldségek héját is fel akarjuk használni, akkor érdemes bioterméket vásárolni. Ezzel elkerülhetjük, hogy növényvédőszer-maradékokat juttassunk a szervezetünkbe. Sűrítéshez használhatunk banánt, joghurtot, növényi tejeket, édesítéshez mézet vagy édesítőszert.