• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2019-02-19 by

Ételek stressz ellen

Nemrégiben volt olvasható a hír, hogy a stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az anyagcseréje, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban.

Összegyűjtöttük, hogy mely ételek oldják a szorongást a bennük megtalálható nyomelemek által, így megnyugszik idegrendszerünk és az emésztés is helyreállhat. Tehát ha eszünk, akkor együnk olyan ételeket, ami jó az idegrendszernek. A telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 zsírsav jó karban tartja az idegrendszert, segíti a hangulatjavító hormonok termelődését, így feszültebb időszakban mindenképp ajánlott sok mélytengeri halat fogyasztani – vagy más, telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint az avokádó vagy az olajos magvak. A folsavat sem csak a terhes nőknek lenne szükséges szedniük, hiánya labilissá, depresszióssá, szorongóvá tehet a feszültebb időszakokban. Folsavban gazdag ételekkel viszont megelőzheted a hangulatingadozásokat. Egyenek sok májat, spenótot, karalábét, karfiolt, spárgát, brokkolit, gyümölcsöket.

A vitaminok és ásványi anyagok – kiemelten a magnézium és a B-vitamin család –hozzájárulnak az idegrendszer normális működéséhez, az idegek regenerálódásához. A magnézium hiánya okozza az izomgörcsöket, gyengébb stressz-tűrést, így ha valaki elegendő mennyiséget visz be, ezek a tünetek elkerülhetőek. Jelentős magnéziumforrás a spenót, a brokkoli, a tejtermékek (kalciumbevitel szempontjából is fontosak), az aszalt barack és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Magas kálium tartalma miatt a banán, míg triptofán, B-vitaminok, E-vitamin, magnézium, cink tartalma miatt az olajos magvak fogyasztása ajánlott. Stressz hatására a szervezet C-vitaminszintje csökken és szükséges a nagy mennyiségű utánpótlás, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, erre alkalmasak a citrusfélék, főleg a narancs, valamint az áfonya.

Filed Under: Állandó, Cikkek, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Mennyire károsak az egészségre?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad