• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-10-11 by

Reneszánszát éli a birsalma

A birsalmának rengeteg jótékony hatása van, nyersen is fogyasztható. Még most érdemes télire, valamint a hideg napokra elkészíteni a birsalmás finomságokat. Mostani cikkünkben a szokásos felhasználási módokat gyűjtöttük össze.

Az érett, többnyire sárga fedőszínű birs 6–9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A gyümölcsök általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. A birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért tárolásuk külön történjen. A birs tárolhatósági ideje nemcsak a tárolási módtól függ, hanem alapvetően fajtatulajdonság.

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A-, C- és E-vitamin, B1– és B2-vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat is tartalmaz. A birs pektin tartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Mi minden készíthető birsből?

Birsalmasajt

2 kg birsalmából, 1,2–1,5 kg cukorból és 2 citromból elkészíthetjük az egész évre elegendő birssajtot, ami önmagában és süteményekbe is kiváló. A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük (30–35 perc) és leszűrjük, majd pépesítjük/áttörjük. Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 g-onként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Hagyjuk lassan kihűlni, alkalmi kevergetés mellett.

Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve tálkát. Ilyenkor szórhatunk bele diót, mandulát, mazsolát vagy pisztáciát, majd ráöntjük a pépet, elsimítjuk és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük-szikkasztjuk.

Kiborítjuk a formából a birssajtot (tüllernyővel vagy selyempapírral letakarva) 4–7 napig ismét száradni hagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

Birsalmakompót

Az egyszerű almakompóthoz hasonlóan készítjük a birsalmakompótot is. A meghámozott, felkockázott birsalmát egy lábosba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 1 db fahéjat, 6-8 db egész szegfűszeget teszünk bele, 1 citrom levét belefacsarjuk és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg puha nem lesz az alma húsa. Érdemes az elkövetkező napokban elfogyasztani!

Filed Under: Állandó, Cikkek, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Mennyire károsak az egészségre?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad