• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-10-04 by

Szivacs-para: módszerek a biztonságos takarításra

A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyors felszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek. A nedves szivacson a kórokozók megfelelő  környezetet találnak a szaporodásra.

Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, de több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a keresztszennyeződést, az élelmiszerek szennyezését. Mit tegyünk?

Minden használat után mossuk ki a szivacsot, szennyezett állapotában ne hagyjuk állni.

Ahhoz, hogy kisebb legyen a keresztszennyeződés kockázata, a használattal arányos gyakorisággal naponta, vagy néhány naponta célszerű fertőtleníteni a szivacsot. Vizsgálták a szivacsok fertőtlenítésére használt általános háztartási módszereket. Egyes kutatók  azt állítják, hogy a baktériumok, élesztők és penészek több mint 99%-a elpusztítható, ha a nedves szivacsot egy percre berakjuk a mikrohullámú sütőbe. Ettől eltérő, megfelelő, és elterjedt megoldás a fertőtlenítőszeres (pl. 2%-os hypo oldatos) 5–10 percig  tartó áztatás. Fontos tudni, hogy a fertőtlenítés akkor hatékony, ha előtte a szivacsot zsíroldó szerrel alaposan kimostuk és azt kiöblítettük.

Cseréljük gyakran

Már két-három használat után a szivacson hemzsegnek a baktériumok. Ezért fontos a folyamatos tisztántartás, a lehető leggyakoribb kiszárítás. Ha a szivacsot büdösnek érezzük, ha elszíneződik,  további használatra alkalmatlan, azonnal dobjuk ki!

Használaton kívül a szivacsot tartsuk száraz helyen

Fontos, hogy minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és mindig száraz helyen tartsuk. Ha a szivacsot a nedves munkalapon vagy a mosogató medencében  hagyjuk, a száradás elhúzódik, vagy be sem következik, ez lehetővé teszi a káros baktériumok szaporodását. Ne hagyjuk a nedves szivacsot zárt edényben, dobozban, vagy szekrényben.

Ha a lecsöpögött, kifolyt húslét szivaccsal töröljük fel, növeljük a kórokozók szaporodási esélyét, mivel a húslé jó táptalaj számukra. Ilyenkor használjunk inkább papírtörlőt vagy fertőtlenítős törlőkendőt. Különösen figyeljünk erre a darált hús, a baromfihús elfolyó leve esetében. A nyers húsokról gyakorta kórokozók juthatnak a szivacsra, amivel továbbterjesztésük könnyű szerrel megtörténhet.

Sok szivacs baktériumok millióit tartalmazza és ebből mindössze néhány is már káros lehet, ha az élelmiszerre kerül. A csírák és baktériumok elterjedésének elkerülése érdekében használjunk inkább papírtörlőt a munkafelületek megtisztításához.

Felejtsük el a mosogatórongyot!

Bár kevésbé porózus mint a szivacs, ha gyakran használjuk az edények mosogatására, remek táptalaj lehet a kórokozók számára. Ne felejtkezzünk el ezek megfelelő tisztításáról sem. Használjunk más törlőkendőket a különböző tevékenységekhez.

Filed Under: Állandó, Cikkek, Egyéb, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Mennyire károsak az egészségre?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad