• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-08-23 by

9 praktika, ami megkönnyíti a mosogatást

A mosogatás íratlan szabályai régóta ismeretesek, csak az eszközök fejlődtek. Otthonunkban, még ha van is mosogatógép, gyakran kézi mosogatásra is szükség van.

Például azért, hogy ne halmozódjon fel a mosatlan edény, és ne száradjon rájuk az ételmaradék, érdemes főzés közben folyamatosan mosogatni. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyorsabbá tehetjük a mosogatást azzal, ha folyóvízzel előre leöblítjük az edényeket és ázni hagyjuk.

Tippek a helyes mosogatáshoz

  • Időt és energiát spórolhatunk meg, ha nem várjuk meg, hogy az ételmaradék rászáradjon az edényre.
  • Az edényeket forró, mosogatószeres vízben kell elmosni, majd tiszta, meleg folyóvízzel alaposan le kell öblíteni.
  • A mosogatást érdemes a poharak, evőeszközök elmosásával kezdeni, majd következhetnek a tálalóedények és végül a főzéshez használt edények. Az álló mosogatóvizet gyakran, többször is érdemes cserélni! Ha a víz elszíneződött, a medence szélén szennyeződéskiválás van, azonnal cseréljük le. A zsíroldószeres mosogatást minden esetben meleg folyóvizes öblítés kövesse.
  • Szárításhoz ne törlőruhát, hanem csepegtetőt használjunk, ez higiénikusabb és szebben száradnak meg a poharak is. Ha erre nincs lehetőség, akkor papírtörlővel, vagy tiszta, vasalt konyharuhával töröljük szárazra.
  • Selejtezzük ki a csorbult, karcos edényeket, eszközöket, ugyanis ezeket sokkal nehezebb tisztán tartani.
  • Minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, jól csavarjuk ki és mindig tartsuk száraz helyen.
  • A mosogatóeszközöket gyakran kell cserélni, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára.
  • A mosogatószivacsot csak mosogatásra használjuk!
  • A felületeket mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres ronggyal gyakran töröljük át, és a mosogató medence kitisztításáról, a csöpögtető fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg a munka végeztével.

 

Filed Under: Állandó, Cikkek, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában
  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad