• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-08-02 by

Lakodalom okosan

A nyár az esküvők időszaka. Érdemes előre gondolni a helyszín és ruha mellett a menüre, a süteményekre és az élelmiszer-biztonságra.

Elsőre azt is feltételezhetnénk, hogy ez utóbbi nem a mi feladatunk, hanem az étteremé vagy a catering cégé. Valóban, szigorú előírásokat kell betartaniuk és nagy a gyakorlatuk ebben, de nem árt, ha mi is rápillantunk a tárolásra, a tálalásra, nehogy az esküvő napja a rosszullétek miatt legyen emlékezetes.

Magyarországon ritkán szoktunk a hírekben hallani arról, hogy a násznép rosszul lett valamilyen lakodalmas ételtől, de sosem árt elővigyázatosnak lenni. A lakodalmak főleg nyáron vannak, amikor például a szalmonellabaktérium előfordulása gyakoribb. Főként a romlott tojásban, tejtermékekben vagy húsfélékben fordulhat elő. A tünetek a szalmonellabaktériummal fertőzött étel elfogyasztása után 6–48 órával lépnek fel, és magas lázzal, hidegrázással, hasi görccsel, valamint hányingerrel járnak. Bővebben: http://eteltcsakokosan.hu/2013/02/kerdezz-felelek-a-szalmonella-okozta-megbetegedesekrol/

Menü választásakor legyünk óvatosak

Válasszunk olyan húsételeket, amelyek nem nyersen fogyasztandók (ne tatár bifszteket vagy szusit rendeljünk vendégeinknek). Nem véletlenül bevált hagyományos menü a tyúkhúsleves, a rántott húsok vegyes körettel, mert ezek mind magas hőfokon és frissen kell, hogy készüljenek. Jó ötlet az egyre inkább elterjedő „grillezős” lakodalom, ott a húsokat a vendégek szeme láttára sütik meg, látszódik, hogy jól átsült-e és mindenkinek lesz az ízlésének megfelelő. Legyünk óvatosak a majonézes salátákkal is! Inkább ecetes savanyúságokat válasszunk! Az elkészüt ételt 2-3 órán belül el kell fogyasztani, addig is lefedve kell tárolni. A meleg étel hőmérséklete a tálalás alatt legalább 63 °C. A hidegen fogyasztandó, gyorsan romló ételt az elkészítéstől a kiszolgálásig hűtve (0 és +5 °C közötti hőmérsékleten) kell tartani. A maradékot mielőbb le kell hűteni.

Torta

Bizonyosodjunk meg előre arról, hogy hűtőautóban szállítják a helyszínre a tortát, valamint a tálalásig hűtőszekrényben tartják. Ha mi magunk nem érünk rá a készülődés miatt, mindenképp kérjünk meg egy rokont, hogy ellenőrizze a torta állapotát, hőmérsékletét.

Otthoni sütemények

Sok helyen szokás (s mert így olcsóbb) otthon előre elkészíteni a süteményeket. Főleg a vajas, tejes, nyers tojást tartalmazó krémes sütemények elkészítésekor, szállításakor és tárolásakor legyünk elővigyázatosak. Bármilyen megterhelőnek is hangzik, a lakodalom előtti napon igyekezzünk mindent elkészíteni. Csak kézmosást követően álljunk neki a munkának, tiszta edényekkel dolgozzunk, minden alapanyag megbízható helyről származzon, és tárolása hűtőben történjen, ne keveredjenek az alapanyagok, főleg ne húsfélékkel! Minden elkészült édességet minél hamarabb tegyük a hűtőbe (0 és +5 °C közötti hőmérsékleten) elkülönítve más ételektől. A sós ropogtatnivalókat száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk. Szállításkor is hűtőládákat, hűtőszatyrokat használjunk, természetesen jégakkukkal fenntartva a hideget.

Bővebben: http://eteltcsakokosan.hu/2013/01/haccp-a-haztartasban-hogyan-sussunk-fozzunk-csaladunknak-vendegeinknek/

Italok

Megbízható helyről származzanak az alkoholos és üdítő italok, megfelelő hőmérsékleten legyenek tárolva és a helyszínen – lehetőleg a szemünk előtt – bontsák fel a borokat. Kávézásnál a tejre és a tejszínre kell odafigyelni, hiszen ezek könnyen romlandó élelmiszerek. Lakodalmi időszakban óvatosan bánjunk a házi készítésű likőrökkel, sörökkel és egyéb szeszes italokkal, mind az összeállításnál, mind a tárolásnál.

Egészséges emberek

Fontos, hogy ne legyen beteg a szakács, a pincérek és senki, aki az ételek elkészítésében, felszolgálásában részt vesz.

  • A magunkkal vitt ételek, italok biztonsága a mi felelősségünk, minden más ételért az ételt készítő cég felel.
  • Tipp: ha meghívottak vagyunk, ne élelmiszercsomagot vagy élelmiszer alapú ajándékot vigyünk!

Filed Under: Állandó, Cikkek, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában
  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad