• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-07-18 by

Paszternák vagy petrezselyem?

A pasztinák vagy paszternák a petrezselyemmel és a sárgarépával rokon, íze és megjelenése hasonlít a petrezselyeméhez, levele pedig a zelleréhez.

paszternák

Előfordulása

Az Európában és a Földközi-tenger medencéjében őshonos, fehérrépának vagy olaszrépának is nevezett növény gyökerét már ősidők óta fogyasztják. A sárgarépánál és petrezselyemnél igénytelenebb, és bár alapvetően a tápanyagban gazdag talajú, üde rétek növénye, a rosszabb földeken is megél, elfogadható termést ad ott is, ahol a petrezselyem már nem terem meg. A rómaiak nagy kedvelői voltak a paszternáknak. A hidegebb területeken termett pasztináknak gazdagabb az íze, ezért a tehetősebb rómaiak északról hozatták és főleg levest készítettek belőle. Használata a burgonya elterjedésével visszaszorult, bár Franciaországban és Nagy-Britanniában ma is népszerű, nálunk manapság kevesen ismerik.

Megjelenése

Megjelenésében a petrezselyemhez hasonlít, de általában vaskosabb répatestet fejleszt, a különbség a levél és a korona esetében szembetűnő. A zelleréhez hasonlító levele a zellerrel és a petrezselyemmel ellentétben nem használható semmire, sőt érzékeny bőrűeknek kesztyűben ajánlatos hozzányúlni, mert a levél érintése bőrpírt, viszketést okoz. A kereskedelemben többnyire levél nélkül kapható, ezért a koronát kell megnézni alaposan, ha esetleg bizonytalanok lennénk az azonosításban. A petrezselyem koronája széles, fölfele kúposan keskenyedik, a pasztinák koronája ellenben betűrődőtt, a répatesthez képest kicsi. A pasztinák íze hasonlít a petrezselyemhez, de kevésbé jellegzetes, inkább édeskés. A vastag típusú petrezselyemfajtákkal (pl. Berlini félhosszú) első látásra könnyen összetéveszthető. Néhány éve volt is rá példa, hogy a Lengyelországból származó olcsó pasztinákot petrezselyemgyökérként, petrezselyemárban árusították, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlót (ami jelentős extra profitot hozott a konyhára).

pasztleves

Mire jó a paszternák?

Főzhetjük levesbe, de ilyenkor vigyázzunk vele, mert édesebb, mint a petrezselyem és elviheti az étel ízét. A bablevesbe vagy a húslevesbe éppen ezért jó. Általában mindenre alkalmas, amire a burgonya is, így készíthetünk belőle krémlevest, megsüthetjük zöldfűszerekkel magában vagy más zöldségekkel együtt, burgonyával keverve, főzeléknek vagy pürének egyaránt kiváló. Gyógynövényként is használják. A gyökér főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, gyomorbajok ellen és vesekő, epekő esetén használható.

 

Filed Under: Állandó, Cikkek, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában
  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad