• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-07-10 by

Júliusi frissítő — a magyar dinnye

A július beköszöntével kezdetét veszi a magyar dinnye szezonja. Édes ízével és frissítő zamatával mindenkit azonnal elvarázsol. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni a vásárlásakor.

dinnyéksok

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. Egyéves, földön kúszó szárú növény. Melegigényes, fagyérzékeny növény, ami az árnyékot nem tűri. Az étkezési célra termesztett dinnyének több mint ötszáz fajtája ismeretes. Hazánkban a kedvező éghajlat következtében az egész országban termesztik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő dinnyét?

  • Figyeljünk arra, hogy a májusban kapható dinnye általában külföldről származik. A magyar dinnyék július első heteiben érnek be.
  • A kiválasztott termék legyen friss megjelenésű, megfelelően érett, tiszta, illetve megfelelő módon tisztított, idegen anyagoktól, károsítóktól és azok nyomaitól mentes.
  • Figyeljük meg a dinnyéken a sárga foltot! Amennyiben nincs rajta, azt valószínűleg a beérés előtt leszedték. A dinnye nem utóérő gyümölcs, így az éretlen állapotban leszedett termések kevésbé leszek édes ízűek. Ezek feltehetően külföldről érkezett, import növények. A csíkos dinnyék közül azt válasszuk ki, amelyeken a fehér és a zöld csíkok között nagy a kontraszt.
  • Vizsgáljuk meg a növény kacsát! A növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs száradt, esetleg a végéből egy kis barnás nedű folyik, az jó érettségi állapotról és frissességről árulkodik.
  • Ha a dinnyét megkopogtatjuk, egy kongó hangot kell hallanunk. A másik bevált módszer a minőség ellenőrzésére, ha alulról és felülről picit összenyomjuk a dinnyét, és amennyiben reccsenő hangot ad, az a dinnye jó érettségi állapotára utal.
  • A görögdinnye értékesítése során a lékelés, illetve darabolás, szeletelés csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, vagy egyszerű berendezés (pl. csappal ellátott tartály), amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök valamint a dinnye felületének tisztántartására. Mindemellett szükséges a megfelelő csomagolás (fólia) a darabolt termék lefedésére. A lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.

dinnye

Érdemes a dinnye fogyasztásánál figyelembe venni, hogy magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek mértékkel fogyasszák. A nyári melegben kitűnő frissítő desszert, magas víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet. A-, B-, és C-vitamin tartalma kiemelkedő, ezért a dinnye fogyasztásával hozzájárulhatunk szemünk és bőrünk egészségének a fenntartásában.

A görögdinnye 10-13 Celsius-fokra behűtve a legfinomabb. Ideális párás pincében tartani, ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor hűtőszekrényben, megfagyástól védve tároljuk. A félbevágott dinnyét, illetve a dinnyeszeleteket mindig fedjük le átlátszó fóliával, s egy-két nap alatt fogyasszuk el.

Filed Under: Állandó, Cikkek, Hírek

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában
  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad