A felolvasztást soha ne szobahőmérsékleten végezzük. Ilyenkor ugyanis az étel külső hőmérséklete rövid időn belül eléri a már említett „veszélyzónát”miközben a belső részek órákig fagyott állapotban maradnak. A legjobb, ha a fagyos élelmiszert a 0–5 °C-os hűtőszekrényben lassan olvasztjuk fel. A zöldségeket felolvasztás nélkül azonnal felhasználhatjuk, főzhetjük.
Egy fél kilós lefagyasztott hús kb. 8-9 óra alatt, 1 csomag gyümölcs pedig 6-7 óra alatt olvad ki. Ha sietős a dolgunk és nincs ennyi időnk, akkor segíthet egy hideg vízfürdő vagy a mikró olvasztó programja. Mindig magasabb falú edényben tegyük a kiolvasztani kívánt élelmiszert a mikóba, hogy a kicsöpögő és elfolyó lé ne okozzon szennyezést. Erre különösen a nyers húsok, szárnyas húsok esetében kell odafigyelni.
Amit már egyszer felengedtünk a fagyasztott állapotból, azt már újrafagyasztani nem tanácsos!