• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-06-27 by

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

homvesz

Az élelmiszerek esetében hőmérsékleti veszélyzóna az a hőmérsékleti tartomány, amely az élelmiszerek romlását, vagy megbetegedést okozó mikroorganizmusok számára kedvező hőmérséklet, ami a hűtési, vagy hőkezelés tartomány közé esik. +5 °C–+10 °C között a legtöbb mikroorganizmus szaporodása lelassul, míg a +75 °C fölött a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó vegetatív mikroba elpusztítható. A baktériumok rohamos szaporodásához a +30 –+40 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb. +50–+60 °C körül a baktériumok száma és szaporodása csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, spórák, amelyek az étel hosszabb eltartása során ismét elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.

Kisebb dobozokba kiadagolva a maradék étel gyorsabban lehűl és hamarabb kerülhet a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Praktikus megoldás is, hiszen mindig csak annyi ételt kell elővenni, amennyire éppen szükség van. A hőmérsékleti veszélyzóna elkerülésének legbiztosabb módja a gyors lehűtés. A hőmérsékletek ellenőrzésében hűtőhőmérő használata is segítség lehet.

A normál, háztartási hűtőszekrény hőmérséklete 0–+5 °C közé legyen beállítva. A hűtőszekrényt nem célszerű túlzsúfolni, mert a hűtést biztosító levegő nem tud keringeni, emiatt csökken a hűtési hatásfok.

Gyorsan romlandó élelmiszerek esetében szállítás közben is gondoskodni kell a hőmérséklet megtartásáról, hőszigetelő tárolók, dobozok, táskák segítségével.

Filed Under: Szakértő válaszol

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Juhhúst az ünnepi asztalra
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad