• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
  • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2018-06-06 by

Mi a különbség az élelmiszer-fertőzés és az élelmiszer-mérgezés között?

Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznapi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben lévő káros anyagok okoznak. Elsősorban a gyomor-, bélrendszer hányással, hasmenéssel járó megbetegedése, de további, súlyosabb tünetek is felléphetnek.

Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha az elfogyasztott élelmiszerrel a tápcsatornán keresztül  jut be a szervezetbe a fertőző kórokozó, ami lehet baktérium, vírus, vagy parazita. Ilyenkor jelentős a további fertőzés veszélyének kialakulása, azaz következményként nem csak azok betegszenek meg, akik a fertőzött ételből fogyasztottak. A megbetegedett ember – higiénés szabályok megsértésével – átadhatja a betegséget a környezetében másoknak is, már nem élelmiszerrel, hanem egyéb, úgynevezett „kontakt” úton.  Legismertebb ételfertőzés a szalmonellafertőzés, ami alapvető élelmiszer-higiénés és környezethigiénés szabályok betartásával megelőzhető.

Élelmiszer-mérgezésnél az élelmiszerrel elfogyasztott, benne lévő méreganyag a felelős a tünetekért. Ez esetben további fertőzésveszély nincs, de a tünetek súlyosabbak is lehetnek. Legjellemzőbb élelmiszer-mérgezés a gombamérgezés (vadon termő mérgező gombák ), de példaként a legkülönfélébb vegyi szennyezések, vagy az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok és gombák által termelt toxinok is megemlíthetők. Élelmiszer-mérgezés volt a legutóbbi, csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény esete is.

A mérgezések megelőzésében is szerepe van az élelmiszer-biztonsági szabályoknak, a megbízható helyről származó élelmiszerek felhasználásának.

Filed Under: Szakértő válaszol

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…
  • A tél csemegéje a naspolya
  • Sűrítés, rántás, habarás
  • Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…
  • Farsangi fogások a Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad