• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2017-06-08 by

Élelmiszer-biztonsági túlélési tippek GOMBAGYŰJTŐKNEK


gombagyujtoknek3-300x225

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különlegesen körültekintően kell eljárnunk!

Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz megkülönböztetni, elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Továbbá nem csak a mérgező gombáktól lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik.

Gombagyűjtés

  • Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen.

  • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.

  • A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

A gomba spórákból hosszú sejtfonalak jönnek létre, ezek az ún. hifák. A hifák összessége micéliumot alkot a földfelszín alatt, melynek bizonyos részein olyan dússá válik a hifatömeg, hogy a felszínre törve termőtest jön létre, amely aztán újabb spórákat termel.

A termőtest kb. 90%-átvíz, 1,5-3% fehérje, 4-6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3%) vitamin-tartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.

Otthoni tárolás

  • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.

  • Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!

  • Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!


gombagyujtoknek4-300x225

Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!

Gombás ételek készítése

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.

  • Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.

  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

  • a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük;

  • a szegfűgomba szárát dobjuk ki;

  • az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;

  • a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

Teendők gombamérgezés esetén

  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.

  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!

  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!

  • A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!

  • Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.

  • Vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ismerje meg a gyilkos galócát! Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat! Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.

Ne feledje!

  • Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát.

  • Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le.

  • Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.

  • Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát.

  • Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Gyilkos galóca

H-1097 Budapest, Gyáli út 2-6. . Tel: (+36) 1 368 8815 . Fax: (+36) 1 387 9400 . E-mail: titkarsag@nebih.gov.hu . www.nebih.hu

Forrás: NÉBIH

Filed Under: Cikkek Tagged With: élelmiszerbiztonság, gombagyűjtés, gombamérgezés, gombás ételek, tárolás

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad